Etica profesionala si transparenta in administratia publica

Trimis la data: 2010-10-11
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 33
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Arina jianu
Dimensiune: 53kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
I. Transparenta decizionala si principiile administratiei deschise
I.1. Conceptul de "transparenta decizionala"
I.2. Liberul acces la informatiile de interes public si transparenta decizionala ca instrumente de promovare a bunei guvernari
I.3. Dificultati si constrangeri in aplicarea legislatiei privind transparenta decizionala
I.4. Concluzii si recomandari privind imbunatatirea legislatiei si a practicilor

Cursuri similare:

Informatia este oxigenul democratiei, iar democratia ar fi de neconceput fara accesul liber al publicului la informatii. Lipsa transparentei in viata politica si in actul de guvernare reprezinta unul dintre obstacolele cele mai greu de depasit catre o societate democratica, in care cetatenii sa aiba incredere in oamenii politici si in guvernanti. Dar informatia nu reprezinta numai o necesitate pentru cetateni, ea este si un element esential al unei bune conduceri. Istoria mai veche sau mai recenta ne arata ca o guvernare proasta are nevoie de secrete pentru a putea rezista, dar si realitatea ca secretomania si autoritarismul guvernarilor duce, in mod inevitabil, la proliferarea abuzului, coruptiei si ineficientei si, in final, la falimentul regimurilor de acest tip.

Cu toate acestea, majoritatea guvernelor prefera sa-si administreze afacerile in secret. In Swahili, unul dintre cuvintele folosite pentru guvern inseamna "secret cumplit". Chiar si guvernele democratice prefera sa-si administreze majoritatea afacerilor la adapost de ochii publicului. Si guvernele pot gasi oricand motive pentru a pastra secrete - interesele privind securitatea nationala, ordinea publica si interesul mai larg al publicului sunt cateva exemple in acest sens. Prea adesea guvernele trateaza informtia oficiala drept proprietatea lor in loc de a o privi drept un bun pe care il detin si il pastreaza in numele poporului.

De aceea, accesul neingradit al cetatenilor la informatia de interes public si participarea lor la luarea deciziilor sunt considerate doua dintre premisele cele mai importante ale unei guvernari democratice si responsabile. Informatia le permite cetatenilor, pe de o parte, sa aprecieze in cunostinta de cauza actiunile administratiei, iar pe de alta parte, sa participe in mod avizat la dezbaterile si la luarea deciziilor care ii privesc.

Informarea publicului cu privire la drepturile sale si promovarea unei culturi de transparenta guvernamentala sunt esentiale pentru atingerea scopurilor legislatiei privind libertatea de informare. Intr-adevar, experienta multor tari dovedeste ca un corp de functionari publici recalcitranti poate submina fie si cea mai progresista legislatie. Prin urmare, activitatile de promovare reprezinta o componenta esentiala a unui regim bazat pe libertatea de informare.

Activitatile specifice in acest domeniu vor diferi de la o tara la alta, in functie de diversi factori, precum modul de organizare al corpului de functionari publici, principalele restrangeri ale liberei circulatii a informatiilor, nivelul de cultura generala si masura in care publicul este constient de existenta acestor informatii. Legea trebuie sa prevaaa acordarea unei atentii sporite si a resurselor adecvate pentru promovarea scopurilor legislatiei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.