Etica raporturilor actionari-manageri

Trimis la data: 2010-05-26
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ana_S
Dimensiune: 38kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In tarile capitaliste avansate, disputa la nivel de principiu in ceea ce priveste drepturile si responsabilitatile morale ale actionarilor si managerilor pune fata in fata abordari in buna masura antagonice. Adeptii conservatori ai doctrinei liberalismului economic sustin ca factorii executivi ai unei corporatii sunt raspunzatori exclusiv fata de actionari, de vreme ce acestia sunt proprietarii companiei la capitalizarea careia au contribuit cumparand actiuni, cu scopul evident de a castiga - fie sub forma unor dividende din profitul companiei, fie prin eventuala vanzare la bursa a actiunilor pe care le detin la o cotatie superioara celei la care le-au achizitionat.

Cursuri similare:

In aceasta viziune, intre actionari si alte categorii de participanti la jocul economic (shareholders si stakeholders) se stabileste o neta asimetrie, daca nu chiar o diferenta calitativa: conducatorii unei corporatii au obligatia profesionala si datoria morala de a proteja si de a face rentabile investitiile actionarilor, ale caror interese dicteaza politica firmei.

Interesele diferitelor categorii de stakeholderi pot fi si ele avute in vedere dar nu pentru ca executivii unei corporatii ar avea vreo obligatie fata de acestia, ci numai intrucat considerarea acestor interese poate fi benefica pentru ceea ce urmaresc actionarii: cresterea pe termen lung a valorii investitiei lor.
Dimpotriva, adeptii "capitalismului cu fata umana" sustin ca actionarii (engl. shareholders) nu sunt decat o categorie de participanti (engl.

stakeholders) printre altele, iar scopul primordial al companiilor nu este acela de a aduce actionarilor profituri cat mai mari, ci acela de a le oferi, si lor, cate ceva odata cu satisfacerea intereselor consumatorilor, angajatilor, furnizorilor si creditorilor, ale comunitatilor locale, ale statului si, fireste, de protectia mediului inconjurator sau de eradicarea saraciei si a inegalitatii din intreaga lume. Si din acest punct de vedere se contureaza o asimetrie: pentru ideologii cu vederi de stanga, actionarii sunt intr-adevar o categorie speciala de participanti

dar nu pentru ca ar avea mai multe drepturi decat celelalte grupuri de stakeholders, ci pentru ca lor le revin mai multe responsabilitati sociale si morale decat celorlalti.
Schimbarea esentiala pe care economia actuala de piata o aduce fata de capitalismul clasic tine de proprietatea asupra capitalului. Constitutiile statelor cu traditie democratica au consacrat dreptul asupra proprietatii ca pe un drept fundamental al omului si al cetateanului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.