Etica raporturilor firma-salariati

Trimis la data: 2010-05-27
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Madalina_N
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Ca si actionarii, angajatii joaca un rol aparte printre celelalte categorii de stakeholderi, intrucat sunt direct implicati in activitatea firmei. In vreme ce actionarii "poseda" nominal toate bunurile materiale si imateriale ale firmei, angajatii "constituie" efectiv o companie. Ei reprezinta compania fata de ceilalti stakeholderi si actioneaza in numele companiei fata de acestia. Aceasta contributie esentiala, precum si faptul ca sunt evident afectati de succesul sau esecul companiei la care lucreaza, le confera angajatilor un rol de stakeholderi cu drepturi speciale.

Cursuri similare:

In principiu, relatiile dintre companie si angajat sunt reglementate de prevederile unui contract legal de munca. Din acest punct de vedere, tarile europene au o indelungata traditie de lupta sindicala si politica, soldata cu o legislatie foarte solida si minutioasa, menita sa asigure protectia drepturilor salariatilor. De multe ori insa contractele legale nu prevad toate aspectele relatiei dintre angajat si angajator. Daca termenii contractuali sunt relativ clari in cazul unui muncitor ce este afiliat la un sindicat important, obligatiile de serviciu ale unui manager sau ale unui angajat de inalta calificare nu sunt.

Sarcinile si responsabilitatile specifice, programul de lucru, locatia si mijloacele de transport pot sa nu fie specificate in contract. Chiar si atunci cand termenii contractuali sunt suficient de clari, ramane deschisa intrebarea "daca firma si angajatii sai au niste datorii morale reciproce, dincolo de cele contractuale?". De exemplu, contractul de munca este un acord privind un schimb de bani contra munca, dar se considera adesea ca o companie are nu numai obligatia de a-si plati salariatii pentru munca prestata, ci si raspunderea de a le asigura, daca este posibil, pastrarea locurilor de munca.

Intr-o masura sau alta, in functie de legislatia fiecarui stat, aceasta obligatie este sustinuta de anumite reglementari legale, ce limiteaza drepturile unei firme de a-si concedia discretionar salariatii, obligand companiile sa suporte plati compensatorii pentru cei disponibilizati. Cu toate acestea, nu exista nici o obligatie legala a companiilor de a-si conduce afacerile astfel incat sa reduca pe cat este posibil sansele de concediere a salariatilor de pe statele lor de plata.

Au insa companiile private vreo obligatie morala din acest punct de vedere? Majoritatea angajatilor sustin ca da. In schimb, atitudinea intreprinzatorilor privati depinde foarte mult de cultura corporatista in care isi desfasoara activitatea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.