Etica si deontologia profesiei

Trimis la data: 2009-02-13
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cosma ioana
Dimensiune: 38kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Termenul etica provine din limba greaca, ethos - obicei, datina, obisnuinta. Sinonimul latin este cel de morala (mores - moravuri). Cei doi termeni, etica si morala, sunt utilizati, intr-un prim sens, ca sinonimi, desemnand arta sau practica ce are ca scop o viata buna si fericita. Cu timpul, in filosofie ei se diferentiaza sensibil, ajungand sa defineasca fiecare ceva distinct. Termenul etica este utilizat pentru a desemna o disciplina filosofica specializata, structurata, care are ca obiect de studiu binele si valorile asociate acestuia, in timp ce morala desemneaza fenomenul real al comportamentului cotidian in raport cu ceea ce este bine, vizand, asadar

Cursuri similare:

Operand o distinctie asemanatoare, A. Plesu (2008, p.14) afirma ca "etica are conotatia unei rubrici academice si, ca atare, poate face obiectul unei profesionalizari savante. Morala este aspectul circumstantial al eticii, etica particulara, prelucrare subiectiva a moralitatii generice (Sittlichkeit) de care se ocupa etica".
Deontologia, in sens larg, este o disciplina etica aflata la intalnirea dintre logica, filosofie si drepturile profesiunii.

Logica deontica stabileste relatia formala, universala si necesara, dintre modurile deontologice (obligatoriu, interzis, permis, facultativ). Deontologia, in sens restrans (profesionala), reprezinta ansamblul regulilor dupa care se ghideaza o organizatie, institutie, profesie sau parte a acesteia, prin intermediul organizatiilor profesionale care devin instante de elaborare, aplicare si supraveghere a aplicarii acestor reguli. Deontologia unei profesii stabileste normele care guverneaza o anume activitate institutionala, sub aspectul a ceea ce este interzis si permis, dezirabil si prohibitiv in comportamentul reprezentantilor profesiunii respective.

Normele deontologice ale profesiei sunt formulate imperativ in coduri deontologice.In incercarea de a intemeia teoretic normele codul deontologic al profesiunii de psiholog (nu doar o simpla cunoastere a lor, ci identificarea ratiunii care le fondeaza), vom opera mai intai o deschidere filosofica, prin prezentarea succinta a diverselor tipuri de teorii etice, facand distinctia intre eticile teleologice si cele deontologice. Vom trece in revista apoi caracteristicile eticii si ale deontologiei contemporane, pentru ca in partea a doua a cursului, dupa analiza modalitatilor de constituire normativa a unei profesiuni, sa ne oprim asupra structurii si componentelor codului deontologic al profesiunii de psiholog.

In activitatile seminariale vom incerca sa identificam diverse situatii profesionale (din psihologia sportiva, militara sau din activitatea psihodiagnostica) ce ridica problema optiunii morale, in situatii conflictuale sau dilematice ale practicii profesionale, situatii ce pot fi analizate in baza unor proceduri de decizie etica.
Fiind si acesta un curs de inceput, de cautari si ezitari, vom ameliora tematica in raport cu sugestiile si experientele cursantilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.