Etnografie si toponimie

Trimis la data: 2009-07-26
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Luminita_D
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Conceptul de etn ografie poate fi usor sintetizat pornind de la semantica cuvintelor etnos (=popor) si grafos (=descriere).Coroborate, cele 2 asuma o sintagma de larga cuprindere si anume descrierea popoarelor, care integreaza la modul total si sugestiv intregul complex de repere identitare ce individualizeaza o comunitate traditionala in raport cu toate celelalte. Ca stiinta propriu zisa, etnografia se cristalizeaza in sec XIX, odata cu aparitia indeosebi in Europa Occidentala (Marea Britanie, Franta, Germania) a primelor societati de etnografie.

Cursuri similare:

Preocupari pt o atare disciplina sau pt sfera si mai larga a antropologiei culturale, se identifica ca fiind unele bine orientate geografic (V,NV->S,SE), respectiv geopolitic.Astfel, dincolo de un interes cinstit pt cunoastere, apar vadit pt investigatori ratiunile pragmatice (administrative,ec,politice), reclamate pe fondul capacitatii de viguroase puteri colonialiste.

Primele obs de gen devanseaza cu mult epoca moderna, avansandu-si radacinile in antichitatea timpurie, cand inteleptii timpului, reprezentanti ai unor culturi si civilizatii superioare, aveau preocupari constante si consistente undeva la granita dintre filosofie si necesitatea de a cunoaste viata in toate dimensiunile ei, adica conditii de trai, mentalitati, activitati practice, obiceiuri, deprinderi, credinte, superstitii, ritualuri, gastronomie, vestimentatie, modele de organizare a habitatelor.

Toate acestea developau in final tipare de viata, respectiv modele comportamentale sau caractere antropologice puternic amprentate etnic si unde intervenea decisiv ca factor de diferentiere, mediul geografic, impropiat ca mediu fizic si social totodata.
Marile calatorii ale Evului Mediu amplifica fara precedent procesul de aculturatie, fapt ce va impune ca esentiala cunoasterea antropologica, propulsand-o intr-o stiinta a supravietuirii si a evolutiei. Procesul se accentueaza in Epoca Luminilor (=Renasterea), cand interesul universal se focalizeaza pe om, pe comunitate, pe interesul in raport cu individul, traditiile virand evident spre o personalizare culturala si mentala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.