Europa - geografia continentelor

Trimis la data: 2009-06-16 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Alexandru_S Dimensiune: 1612kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In cadrul Europei se resimte peste tot influenta oceanului, rezultand astfel o umiditate ridicata, varietatea vegetatiei, a solurilor; in Asia, predomina regiunile aride deoarece masele de aer oceanice patrund numai la periferia continentului (ex. India, Japonia, Asia insulara etc); acesta ariditate se resimte foarte consistent in constitutia retelei hidrografice (apar intinse areale endoreice); vegetatia fiind foarte diferita de cea europeana.
b) deosebiri de ordin geografico-uman
Deosebirea esentiala dintre cele doua continente consta in dezvoltarea economica si in atributele specifice populatiei (densitati diferite, culturi, religii, origine, trasaturi fizionomice diferite) etc.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Din punct de vedere geografico-fizic, incepand de la vegetatie deosebirile sunt transante.
Marile deosebiri constau in aspectele de ordin geografico-uman: dezvoltarea economica (cu tot peisajul ce decurge de aici), precum si deosebiri ce vizeaza trasaturile componentei antropice.
Trebuie sa distingem un continent: America anglo-saxona (care grupeaza Canada si SUA) si un continent: America Latina (care inglobeaza restul spatiului american: Mexic, America Centrala si America de Sud); limita dintre aceste doua entitati continentale (dintre aceste doua lumi diferite o constituie fluviul Rio Grande del Norte.

C) Problema Oceaniei
Prin Oceania se intelege totalitatea insulelor specifice Oceanului Pacific. Aceste insule din Oceanul Pacific prezinta trasaturi geografice proprii evidente: atolii (insule coraligene); prezenta insulelor vulcanice de dimensiuni mici, tipurile specifice de populatie, etc.Prin Orientul Apropiat se intelege un ansamblu de state si teritorii riverane Mediteranei orientale (Turcia, Siria, Liban, Israel, Egipt si uneori Iordania si statele Golfului Persic). In Dictionarul Enciclopedic Roman, prin Orientul Apropiat se intelege o regiune ce cuprinde tarile din vestul Asiei si nord-vestul Africii (Turcia, Siria, Liban, Egipt, Israel, pana la Yemen, inclusiv Sudanul).

In conceptia actuala, care incepe sa fie admisa si in tara noastra, din Orientul Mijlociu, fac parte: Siria, Egiptul, Israelul, Libanul, Iordania; limita rasariteana a acestei regiuni poate fi extinsa pana la Iran exclusiv, iar dupa unele surse inglobeaza Iranul si Afganistanul.
In concluzie, daca in Orientul Apropiat nu includem tari europene, acesta ar fi constituit din Turcia si tara transcaucaziana Armenia; in orice caz, in prezent, conceptul de Orient Apropiat devine unul perimat, Turcia considerandu-se din ce in ce mai mult o tara europeana (doreste includerea in Uniunea Europeana).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.