Europa

Trimis la data: 2015-01-20
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: amr16
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Europa impreuna cu Asia formeaza o vasta intindere cunoscuta sub numele de Eurasia. Europa propiu-zisa se intinde la vest de Muntii Urali, la nord de Caucazia, pe taramul occidental al stramtorii Bosfor. Omare parte din Rusia si o mica portiune din turcia fac parte, de asemenea, din Europa.
Europa este un tinut al peninsulelor si insulelor scaldat de apele Oceanului Atlantic de Nord si marile aferente. Oceanul influenteaza in mare masura clima tarilor situate in nord-vestul continentului, asigurand acestor tari ierni umede, dar blande. Europa centrala si estica cunoaste, in schimb, mari variatii de temperatura:
Aproape fiecare coltisor al continentului, cu exceptia reliefului stancos si a putinelor zone complet nefertile, a fost modelat de mana omului; fie ca l-a cultivat cu cereale, legume si fructe, fie ca l-a transformat in pasiuni fertile sau l-a impanzit cu orase si mari metropole, sosele, aeroporturi, mine sau fabrici. Europa este foarte dens populata, mai ales in regiunile de ses din zona occidentala a continentului, unde marile orase industriale s-au dezvoltat unul langa altul.

Tarile din partea de est a Europei, in general, nu sunt atat de prospere ca acelea din vestul continentului. O data cu destramarea fostei Uniuni Sovietice, recent, mai multe tari din estul Europei s-au divizat state mai mici.Norvegia, Suedia si Danemarca sunt, de obicei, grupate sub numele de Tarile Scandinave. Impreuna cu Finlanda si Islanda, acestea sunt tarile Europei de nord. Toate exceptand Danemarca, ating la extremitatea lor nordica zona polara (Arctica). Aici se gaseste asa-zisa ''impartire a soarelui de la miezul noptii'', numita pe buna dreptate asa, deoarece, in lunile de vara, soarele nu apune niciodata.

In regiunea tundrelor din nordul indepartat se inregistreaza recorduri negative de temperatura, in schimb zona de coasta a Norvegiei este scaldata de cureni calzi, provenind din apele tropicale, care asigura ierni blande.Munti inalti strabat Peninsula Scandinavica, de la nord spre sud, ca o adevarata coloana vertebrala, largindu-se apoi, cuprinzand aproape intreaga Norvegie de sud. Pe coasta de vest, limbi de mare, lungi si adanci, numite fiorduri, patrund in vaile scobite de ghetari. Spre est, versanti impaduriti strabat tinutul pana la Golful Botnic.

Atat in Suedia, cat si in Finlandia, zeci de mii de lacuri s-au format in adanciturile sapate de ghetari, iar gheata, topindu-se cu timpul, a umplut bazinele astfel formate cu apa.
Cele mai fertile terenuri din tarile scandinave se gasesc in Danemarca si in extremitatea sudica a Suediei. In fermele din aceste zolne se cresc turme mari de vite, porci si pasari de curte si se cultiva cereale. Pescuitul este de importanta vitala pentru locuitorii Islandei Si Norvegiei, timp ce exploatarile forestiere si industria prelucratoare a lemnului, prospera mai ales in Suedia si Finlanda. Otelul suedez este renumit in intreaga lume. In Suedia se produc masini, unelte, avioane si automobile.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.