Evaluarea - obiectiv primordial al managementului activitatii contabile

Trimis la data: 2010-10-08
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandra_B
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Punctul de plecare in organizarea evaluarii in managementul activitatii contabile presupune alegerea unei anumite baze de evaluare , (figura 2.1).
a. Costul istoric si/sau valoarea justa. Conform costului istoric, activele sunt inregistrate la suma in numerar sau echivalent de numerar platita in momentul cumpararii lor iar datoriile la valoarea echivalentelor obtinute in schimbul obligatiei sau, in anumite imprejurari, la valoarea ce se asteapta sa fie platita pentru a stinge datoriile.

Cursuri similare:

Costul curent (costul de inlocuire net). Activele sunt inregistrate la suma in numerar sau echivalent de numerar care ar trebui platita, daca acelasi activ sau unul asemanator ar fi achizitionat in prezent. Datoriile sunt inregistrate la valoarea neactualizata a numerarului sau echivalentului de numerar, necesara pentru a deconta in prezent obligatia.

c. Valoarea realizabila de inregistrare a unui activ reprezinta valoarea in numerar sau echivalente de numerar care poate fi obtinuta in prezent prin vanzarea normala a activului. Datoriile sunt inregistrate la valoarea lor de decontare, respectiv valoarea neactualizata in numerar sau echivalente ale numerarului care trebuie platita pentru achitarea acestora in cursul normal al afacerilor. Un alt concept este legat de valoarea realizabila neta care este data de pretul de vanzare estimat ce ar putea fi obtinut pe parcursul desfasurarii normale a activitatii, mai putin costurile estimate pentru finalizarea bunului si a costurilor necesare vanzarii.

d. Valoarea actualizata (de utilitate), potrivit careia activele sunt evidentiate la valoarea actualizata a viitoarelor intrari nete de numerar, care urmeaza a fi generate in derularea normala a activitatii intreprinderii. Datoriile se inregistreaza la valoarea actualizata a viitoarelor iesiri de numerar, care se asteapta a fi necesare pentru decontarea datoriilor, in cursul normal al afacerilor.
Consideram ca baza de masurare cel mai ades adoptata de catre managementul activitatii contabile ar trebui sa fie costul istoric, combinat, in general, cu alte baze de evaluare.

Spre deosebire de costul istoric, celelalte baze de evaluare sunt, prin natura lor, subiective. Ele se bazeaza pe estimari facute de o persoana calificata, in functie de informatiile obiective pe care aceasta si le-a putut procura, utilizand metode consacrate de evaluare, dar careia ii apartine modul de interpretare, prelucrare si transpunere metodologica a acestor date . A doua etapa in organizarea evaluarii de catre managementul activitatii contabile consta in alegerea momentelor evaluarii , prin intermediul optiunilor corespunzatoare caracterului economic al miscarii (figura 2.2). Astfel, evaluarea se va face la data intrarii in firma, la inventariere, la intocmirea situatiilor financiare, la data iesirii din firma sau la darea in consum.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.