Evaluarea economica si financiara a unui proiect de infrastructura

Trimis la data: 2010-10-10
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Claudia_C
Dimensiune: 44kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In cele ce urmeaza nu se va insista asupra problemelor privind evaluarea tehnica, a carei concluzie consta in estimarea costurilor de constructie si de exploatare a lucrarilor propuse.
Evaluarea economica cuprinde doua parti distincte. Evaluarea efectelor directe care se finalizeaza in general printr-o analiza cost-beneficiu, apeland la bilantul economic si evaluarea efectelor indirecte pentru care sinteza apeleaza la analiza multicriteriala 20,38,43 (Anexa 2).
Este in acelasi timp important sa se insiste asupra faptului ca cele trei componente ale evaluarii unui proiect sunt mutual dependente. Fiecare influenteaza asupra celorlalte doua, astfel ca rezultatele evaluarii adevarate a unui proiect de infrastructura trebuie sa fie confruntarea celor trei tipuri de investigatii de mai sus 30.

Cursuri similare:

Exista insa si o definire economica a investitiei: "orice consum de resurse realizat in prezent, pentru obtinerea in viitor a unor rezultate (efecte), concretizate intr-o valoare totala superioara".
Diferenta esentiala fata de prima formulare, cea financiara, consta in folosirea termenului de "rezultate", care nu au neaparat exprimare monetara si care nu sunt resimtite numai de sustinatorii financiari ai investitiei ci, de ansamblul activitatilor economice si sociale, de pe un anumit teritoriu si pentru o anumita perioada de timp.

Investitiile in infrastructura de transport au frecvent valori si durate de realizare mari. Adeseori, conditiile avute in vedere la momentul fundamentarii deciziei se modifica substantial, lipsind de valabilitate toate calculele financiare 36.
In acelasi timp, efectele realizarii investitiei se manifesta, ca in cazul infrastructurii feroviare, de exemplu, pe durata catorva generatii, depasind cu mult termenele care intervin in estimarile financiare. O simpla evaluare financiara in acest domeniu este insuficienta si de multe ori, incorecta conducand la decizii false 32.

O investitie care vizeaza cresterea vitezei de circulatie pe o infrastructura de transport, de exemplu, are ca efect - importante reduceri ale duratei deplasarii, insa, sub aspect financiar, daca tarifele se mentin neschimbate, poate conduce la pierderi financiare. De aceea, incercam sa evidentiem cateva particularitati ale orientarii investitiilor in infrastructura de transport, pentru care, nu de putine ori, nu se reuseste o fundamentare temeinica, care sa ofere decidentilor, cel mai adesea reprezentati de puterea publica, variante cu consecinte clare si complete astfel ca acestia, in raport cu strategia geo-politica a momentului sa o aleaga pe cea mai potrivita.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.