Evaluarea in relatiile publice

Trimis la data: 2010-10-19
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Oana_A
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Al patrulea pas al procesului de relatii publice este evaluarea, adica masurarea rezultatelor fata de obiectivele propuse in etapa de planificare. Prof. James Bissland descrie evaluarea ca "o examinare sistematica a programelor si a rezultatelor lui, un mijloc pentru specialisti de a oferi clientilor - si lor insisi - o contabilizare a rezultatelor." Glen Broom si David Douier de la San Diego State University afirma ca "programul (de relatii publice) are ca menire producerea unui impact observabil pentru a schimba sau a mentine o parere despre o situatie.

Cursuri similare:

Este clar stabilita astazi tendinta de a face o evaluare mai sistematica. In urma cu 10 ani, bugetul alocat evaluarii era de circa 1%, acum se apropie de 5%, iar pentru urmatorul deceniu se estimeaza ca va creste spre 10%. Motivul este presiunea crescanda asupra tuturor segmentelor organizatiei - inclusiv a relatiilor publice - de a-si demonstra gradul de reusita. Exista totusi unele voci care afirma ca relatiile publice nu sunt o stiinta exacta si ca masurarea reusitei este extrem de dificila.
Vom vedea mai jos cele mai raspandite metode de evaluare a eforturilor de relatii publice.

O forma elementara de evaluare este de a numara cate comunicate de presa, articole, fotografii, scrisori si altele asemenea sunt produse intr-o perioada data de timp. Acest tip de evaluare ar trebui sa dea conducerii sau clientului o idee despre productivitatea si rezultatele echipei. Specialistii in RP nu cred ca aceasta masurare are sens, deoarece pune accent pe cantitate si nu pe calitate.
MASURAREA GRADULUI DE EXPUNERE A MESAJULUI

Cea mai larg practicata forma de evaluare a programelor de RP este compilarea aparitiilor in presa, adica in cea scrisa si in cea audio-vizuala. Este posibil ca monitorizarea presei sa fie facuta cu anumite servicii specializate pe baza de contract.
AUDIENTA MEDIA
Pe langa numarul de aparitii in media, firmele de RP raporteaza numarul de persoane care au fost expuse la mesaj. Aceste cifre sunt numite "media impressions", si reprezinta audienta potentiala pe care a avut-o o revista sau un program audiovizual.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.