Evaluarea indirecta

Trimis la data: 2013-06-23
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.19 / 10
Downloads: 0
Autor: Raluca istrate
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Se poate realiza prin urmatoarele procedee:
a) pe baza semnelor (indiciilor) exterioare ale obiectului impozabil. Acest procedeu este utilizat in cazul impozitelor reale, el da o imagine aproximativa asupra obiectului supus impunerii (pamant, cladire, activitate industriala) si nu tine seama de persoana care detine obiectul respectiv.
Procedeul prezinta avantajul ca este simplu si putin costisitor, dar si dezavantajul ca el conduce la impunere neechitabila. Este utilizat in tara noastra in cazul impozitului pe cladiri, teren, etc.

Cursuri similare:

In prezent, pentru instrainarea terenurilor, cladirilor si a mijloacelor de transport se cere de la Administratia Fiscala competenta un certificat de atestare (atestat fiscal) fara de care notarul nu incheie contract de vanzare-cumparare. Acest atestat reflecta stadiul in cazul in care se afla contribuabilul in legatura cu impozitele datorate.pe calea evaluarii forfetare - cand organele fiscale de comun acord cu debitorii materiei impozabile atribuie obiectul impunerii o anumita valoare fara ca aceasta sa aiba pretentie de exactitate.
Procedeul se aplica mai ales in cazul verificarilor la fata locului, efectuate de organele fiscale.

pe calea evaluarii administrative denumita estimarea bazei de impunere cand organul fiscal stabileste valoarea materiei impozabile pe baza unor elemente concrete, de exemplu valoarea rezonabila sau valoarea de piata. In art. 66 Cod de procedura fiscala sunt stabilite criteriile generale ce trebuie avute in vedere cand organul fiscal trebuie sa estimeze din oficiu baza de impunere; astfel, in materia pretului de transfer, valoarea de piata a tranzactiei este etalonul de la care se porneste in stabilirea valorii acestuia (transfer pricing).

Cota de impunere ne arata suma sau procentul care se aplica asupra obiectului si cu ajutorul caruia se calculeaza venitul public; cu alte cuvinte este cota parte din baza impozabila ce urmeaza a fi preluata la bugetul public.Cotele de impunere utilizate in practica fiscala romana sunt diferentiate dupa natura venitului sau a bunului impozabil si categoriile de platitori.Sunt folosite 2 categorii de cote: - fixe
- procentuale

Cotele fixe sunt determinate in suma fixa pe o anumita marime a venitului sau a bunului impozabil. Sunt folosite in special cand obiectul venitului public este exprimat in unitati naturale, ca de pilda la determinarea taxei pentru folosirea terenurilor - suma fixa pe m2.Cotele procentuale reprezinta un anumit procent din venitul sau valoarea bunului impozabil si se aplica numai la baze impozabile exprimate valoric, adica in bani. Ele pot fi proportionale, progresive si regresive.

Inlesnirile prevazute de lege sunt masuri de politica economica, fiscala si sociala luate de stat si constau din: inlesniri acordate la stabilirea obligatiei de plata (reduceri sau scutiri), inlesniri in cursul realizarii obligatiei fiscale care apar pe parcursul executarii cum ar fi esalonari, amanari la plata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.