Evaluarea rezultatelor activitatii economice

Trimis la data: 2009-03-25
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.37 / 10
Downloads: 0
Autor: Carina Popa
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Macroeconomia presupune elaborarea unei viziuni globale asupra economiei, asupra rezultatelor din economia nationala.
Se cunosc 2 sisteme de masurare a rezultatelor in ansamblu a economiei nationale:
1.Sistemul Productiei Materiale SPN - se bazeaza pe teoria muncii productive (este caracteristica tarilor cu economie centralizata).
2.Sistemul Conturilor Nationale SCN - se bazeaza pe teoria factorilor de productie (J. Say), fondatorii J.M.Keynes, J.Mesde si R.Stone, care in 1941 au propus un model macroeconomic cu 4 sectoare: a) firme, b) gospodariile populatiei (menaje),

Cursuri similare:

In statistica tirilor cu economie de piata dezvoltata, precum si in statistica organismelor ONU si a altor organizatii internationale, iar de la un timp si in tarile in tranzitie, inclusiv si in Republica Moldova, este folosit sistemul conturilor nationale.
Acest sistem porneste de la conceptul teoretic potrivit caruia venitul national se creaza nu numai in ramurile de productie materiale (industrie, agricultura, constructii, transport etc.), dar si in celelalte sectoare ale activitatii economice, cum ar fi invatamintul,

sanatatea, cultura, domeniul financiar-bancar, administratia de stat etc. Contributia domeniilor nemateriale la crearea venitului national se calculeaza prin evaluarea costului factorilor. Astfel, valoarea creata de invatamintul public va fi determinata de cheltuielile pentru manuale, cladiri, salariile profesorilor, si ale personalului administrativ etc. SCN reprezinta un ansamblu de conturi in care sunt evidentiate multitudinea tranzactiilor economice efectuate la nivelul intregii economii nationale in scopul de a furniza informatii necesare analizei modului de functionare a mecanismului economic precum si fundamentarii politicii economice.

Principalele "componente" ale sistemului conturilor ntionale sunt:
1. Agentii economici, grupati pe sectoare institutionale (intreprinderele, menajele, institutiile de credit si societatile de asigurari, administratiile publice (statul), administratiile private (sindicatele, fundatiile, partidele politice, asociatiile sportive si culturale, organizatiile de cult), strainatatea, numita si "restul lumii ".

2. Operatiunile includ toate actiunile economice si financiare efectuate de agenti: a.opratiunile cu bunurile materiale si servicii (productia, consumul, formarea bruta a capitalurilor, exportul si importul); b.operatiunile de repartitie, ce vizeaza salariile, impozitele, veniturile provenite din proprietate si activitate economica; c.Operatiunile financiare (creantele, economiile, imprumuturile)
3.Conturile nationale reflecta fluxurile materiale si financiare, acestea sunt:

- "contul productiei" cuprinde 2 grupe de subconturi: Contul marfuri- in care se evidentiaza bunurile si serviciile cu caracter de marfa desfacute pe categorii de vinzatori; Conturile de activitati- in care se evidentiaza productia ramurilor producatoare de bunuri si servicii a carei valoare este data de marimea consumurilor intermediare si cea a valorii adaugate (include in credit vinzari de bunuri de consum, investitii, exportul net; in debit valoarea adaugata, contul se imparte in subconturi in dependenta de sectoare),
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.