Evaluarea si amenajarea teritoriului

Trimis la data: 2010-08-14
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 37
Nota: 9.35 / 10
Downloads: 65
Autor: Igor Sava
Dimensiune: 52kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Realizarea activitatilor de comert in cadrul unei economii nationale, presupune existenta unei baze tehnico-materiale, care trebuie sa dispuna, in primul rand, de o retea de unitati comerciale si de alimentatie publica, in concordanta cu volumul desfacerilor de marfuri si nevoile de aprovizionare ale populatiei.

Cursuri similare:

In acest sens, reteaua comerciala din teritoriu, bazata pe cei 3 vectori, respectiv, reteaua cu ridicata, reteaua cu amanuntul si reteaua de alimentatie publica, trebuie sa se afle intr-o situatie de echilibru, pe intreg teritoriul tarii, pentru a putea satisface necesitatile de consum ale populatiei.

Ca in oricare domeniu al activitatilor economice, comertul dispune, in proportiile stabilite pe diferite regiuni, de un potential uman, material si financiar, care formeaza resursele lui economice.Resursele materiale ale comertului cuprind:

1). Bunurile capital folosite pentru desfasurarea proceselor comerciale, cunoscute si sub denumirea de mijloace fixe, cum ar fi:
- terenuri;
- magazine;
- depozite;
- utilaje comerciale.

2). Bunurile circulante materiale sub forma de:
- stocuri de marfuri;
- materiale;
- materii prime;
- productie in curs de executie A.P.
- productie finita

3). Obiecte de inventar, obiecte de intretinere, rechizite, materiale de protectie, etc.Toate aceste elemente ale activitatii comerciale, au atat o reflectare fizica in gestiunea firmelor de comert, cat si una valorica, regasindu-se in activul si pasivul bilantului firmelor, ca document sintetic de reflectare a patrimoniului unei firme.

In principiu, toate aceste elemente formeaza baza tehnico-materiala a comertului.Din punct de vedere contabil, capitalul fix, cunoscut si sub denumirea de imobilizari corporale cuprinde:terenurile si amenajarile de terenuri (211);constructiile (212);instalatiile tehnice, mijloacele de transport, animalele si plantatiile (213)
-mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale, precum si alte active corporale

Dupa rolul lor in circulatia marfurilor, mijloacele fixe se grupeaza in:
1). Reteaua comerciala de unitati cu amanuntul:
- magazine
- chioscuri
- tonete, etc.

2). Reteaua de unitati de alimentatie publica:
- restaurante
- baruri
- cofetarii
- cantine, etc.

3). Reteaua de depozite comerciale, respectiv:
- depozite comerciale cu ridicata
- depozite comerciale cu amanuntul, care fac parte din structura unitatilor comerciale cu amanuntul.

4). Mobilierul si utilajul comercial
5). Mijloacele de transport
6). Alte mijloace fixe necesare realizarii actului comercial

Fiecare categorie are o structura diversa de elemente, corespunzatoare cu cerintele comercializarii multiplelor grupe de marfuri, care fac obiectul schimbului in economie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.