Evaluarea stocurilor de marfuri - Contabilitatea stocurilor de marfuri la pretul cu amanuntul

Trimis la data: 2010-06-13
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Adriana Brenciu
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Evaluarea stocurilor de marfuri. Contabilitatea stocurilor de marfuri la pretul cu amanuntul.Aceasta categorie de stocuri constituie o structura importanta in cadrul stocurilor achizitionate cu scopul revanzarii in aceeasi stare. Sunt asimilate marfurilor si stocurile de materii prime si materiale disponibile, redistribuite pentru a fi vandute, precum si produsele obtinute din productie proprie (produse finite, semifabricate) care se vand prin magazinele proprii.

Cursuri similare:

Contabilitatea marfurilor presupune practicarea urmatoarelor preturi specifice circulatiei marfurilor:
- costul de achizitie asimilat de cele mai multe ori cu pretul de cumparare (de facturare al furnizorilor) este specific comertului en-gros prin care se achizitioneaza de la producatori si se desface un volum mare de marfuri. In acest caz contul 371 "Marfuri" evidentiaza costul de achizitie, neutilizandu-se conturile 378 "Diferente de pret la marfuri" si 4428 "TVA neexigibila". Rezultatul este reprezentat de adaosul comercial determinat prin calculul pretului de vanzare cu ridicata (cost de achizitie + adaos).

- pretul de vanzare cu amanuntul (inclusiv taxa pe valoarea adaugata) este practicat in comertul en-detail unde vanzarea marfurilor se face cu bucata. In acest caz pentru ca in contul 371 "Marfuri" sa se formeze pretul de vanzare cu amanuntul se impune utilizarea concomitenta a conturilor 378 "Diferente de pret la marfuri" si 4428 "TVA neexigibila" pentru a reflecta TVA aferenta marfurilor existente in entitatile en-detail.

Potrivit metodei de evaluare la pret cu amanuntul intrarile si iesirile de marfuri sunt evaluate la pret cu amanuntul determinat astfel:
PVA = Cost de achizitie + Adaos comercial + TVA
La contabilizarea operatiilor specifice marfurilor pot fi delimitate 3 momente: intrarea in gestiune, vanzarea si scaderea (scoaterea) din gestiune.

I. INTRAREA IN GESTIUNE. In acest moment se determina pretul cu amanuntul al marfurilor care se inregistreaza in contul 371 "Marfuri" tinand seama de componentele sale:
1. Costul de achizitie rezulta din facturile furnizorilor si se reflecta ca o obligatie fata de furnizori in contul 401 "Furnizori".
2. Adaosul comercial se calculeaza prin aplicarea cotei de adaos practicata de entitate asupra costului de achizitie; prin insumarea acestor 2 componente se obtine pretul de vanzare.

Adaosul comercial se evidentiaza in contul 378 "Diferente de pret la marfuri" (P), cont care reflecta in calitatea sa de cont rectificativ al stocurilor de marfuri urmatoarele:
- in credit: adaosul comercial aferent marfurilor intrate;
- in debit: adaosul comercial aferent marfurilor vandute.

3. TVA concura la formarea pretului de vanzare cu amanuntul aferent marfurilor intrate si se evidentiaza in creditul contului 4428 "TVA neexigibila". Cota de TVA se aplica la pretul de vanzare format din cost de achizitie si adaos comercial.TVA = 19% x pret de vanzare = 19% x (cost de achizitie + adaos comercial).Diminuarea contului 4428 are loc cu ocazia scaderii din gestiune a marfurilor vandute.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.