Evaziune fiscala

Trimis la data: 2010-02-12
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 31
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Oreste_A
Dimensiune: 1480kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In lipsa altor mijloace de finantare si de sustinere a statului, fiscalitatea, desi inoportuna pentru contribuabili a fost si este, in continuare, o necesitate obiectiva. Cu toate acestea impozitul reprezinta una din institutiile publice cele mai controversate.
Chiar daca se considera a fi fost obtinut consimtamantul general la suportarea unei sarcini fiscale, din toate timpurile, cetatenii contribuabili s-au opus sarcinii fiscale de plata, prin mijloace legale sau mai putin legale, incercand astfel sa-si protejeze o parte cat mai insemnata din venitul personal. In general se merge pe premise ca daca a fura de la aproapele tau este un act condamnabil in opinia generala, un gest profund condamnabil, a fura de la stat, o entitate abstracta, este mult mai putin condamnabil, fiind chiar o virtute in mintea multor oameni.

Cursuri similare:

Evaziunea fiscala este unul din fenomenele economico-sociale de maxima importanta, cu care toate statele de astazi se confrunta, intr-o masura mai mare sau mai mica. Eradicarea sa este practic imposibila, de aceea tot ce se poate face, efectiv, in acest domeniu, este limitarea la maximul posibil a acestui fenomen, Din totdeauna, multitudinea obligatiilor fiscale, pe care legile fiscale le impun si mai ales povara acestor obligatii au stimulat ingeniozitatea contribuabililor, determinandu-i pe acestia sa caute cele mai diverse procedee de eludare a legii.

Dar, motivatia principala a fenomenului in cauza este aceea ca, lovind indivizii in averea lor, fiscalitatea ii atinge intr-unul din cele mai sensibile interese, si anume interesul banesc. Literatura de specialitate da multiple interpretari conceptului de evaziune fiscala. Una dintre acestea defineste "evaziunea fiscala" ca fiind "totalitatea procedeelor licite sau ilicite cu ajutorul carora, cei interesati sustrag, in totalitate sau in parte, materia lor impozabila obligatiilor stabilite prin legile fiscale" .

Un alt sens al conceptului de evaziune fiscala a fost dat de M. Duverger, care aprecia ca acest fenomen "desemneaza ansamblul manifestarilor de fuga din fata impozitului", in acest sens, existand evaziune fiscala, in sensul propriu al termenului, atunci cand "cel care ar trebui sa plateasca impozitul, nu il plateste, fara ca obligatia acestuia sa fie transmisa asupra unui tert". O alta definitie a evaziunii ar fi cea data de Carmen Cordunenau, care precizeaza ca "evaziunea fiscala consta in sustragerea contribuabililor de la plata obligatiilor fiscale care le revin, in mod partial sau total, utilizand lacunele legislative sau recurgand la manevre ingenioase, in scopul ascunderii materiei impozabile".

Indiferent de modul in care a fost definit acest fenomen, evaziunea fiscala reprezinta, de fapt , neindeplinirea, de catre contribuabil, a obligayiilor fiscale.
Domeniul de manifestare a evaziunii fiscale este atat de intins pe cat este de larg si variat campul de aplicare a impozitelor. Totusi, ea se manifesta pregnant, in special, in domeniul impozitelor directe, influentand randamentul acestora.
In functie de modul cum poate fi savarsita, evaziunea fiscala cunoaste doua forme de manifestare:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.