Evaziunea fiscala

Trimis la data: 2010-09-01
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: andreeab
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In Romania, legea pentru combaterea evaziunii fiscale este L87/1994. Conform acestui act normativ, prin evaziune fiscala se intelege, sustragerea prin orice mijloace, in intregime sau in parte, de la plata impozitelor, taxelor si altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, BASS si fonduri speciale extrabugetare de catre persoane fizice sau juridice romane si straine, denumite contribuabili.
In temeiul legii, sunt definite obligatiile care revin contibuabililor pentru evitarea fenomenelor de evaziune fiscala. In principal, aceste obligatii se refera la:

Cursuri similare:

In concluzie, principalele obligatii ale contribuabililor, reglementate de lege pentru combaterea evaziunii fiscale constau in:
1. declararea sincera a veniturilor realizate, a cheltuielilor efectuate, a bunurilor mobile si imobile aflate in proprietate sau detinute sub orice titlu legal, precum si a altor valori care genereaza titluri de creanta fiscala;
2. declararea sediului, a filialelor si a tuturor activitatilor producatoare de venituri.

Referitor la subiectii evaziunii fiscale; din definitia data notiunii de evaziune fiscala se deduce ca subiecte ale evaziunii fiscale sunt contribuabilii persoane fizice si juridice, romane sau straine, care desfasoara activitati generatoare de impozit.
Calitatea de subiect al evaziunii fiscale o pot avea administratorii, contabilii, functionarii cu atributii in domeniul financiar-contabil, angajati ai persoanelor juridice, precum si persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice in mod independent.

Obiectul evaziunii fiscale: se poate discerne intre obiectul juridic al evaziunii fiscale, ca fiind reprezentat de relatiile social-economice privitoare la constituirea fondurilor bugetului de stat, a bugetelor locale, a BASS si a fondurilor speciale extrabugetare de persoane fizice sau juridice romane sau straine.
Evaziunea fiscala are, dupa unii specialisti, o latura obiectiva. Aceasta este constituita din actiuni sau inactiuni privitoare la:

1) refuzul de a prezenta organelor de control legale documentele justificative si actele de evidenta contabila necesare pentru stabilirea obligatiilor fata de stat;
2) intocmirea incompleta sau necorespunzatoare a documentelor primare sau de evidenta contabila, ori acceptarea
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.