Evolutia economiei mondiale dupa 1990

Trimis la data: 2009-10-05
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.63 / 10
Downloads: 9
Autor: Paulescu Gabriel
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Trecerea de la economia de piata a presupus restructurrea activitatii economice si schimbari in toate ramurile din domeniul economic.
Trecerea la economia de piata a impus si alegerea uni model care sa defineasca pasii de urmat in cadrul reforme economice.Romania s-a orientait carte modelul european deoarece s-a considerat ca intotdeauna au existait asemanari mai mari cu tarile din Europa.

Cursuri similare:

Creditele la care au avut acces acesti producatori au fost din ce in ce mai scumpe Un alt aspect negativ l-a reprezentat persistenta unui sistem neadecvat de desfacere, existenta unui numar foarte mare de intermediari a condus la cresterea preturilor si, pe de alta parte, la reducerea profiturilor producatorilor agricoli

De asemenea, lipsa unui sistem adecvat de transmitere a informatiilor a determinat un grav dezechilibru intre oferta si cererea de produse agricole atat pe ansamblu, cat si pe zone geografice S-au inregistrat cresteri si in sectorul tertiar, dar mai scazute decat cele scontate
Din dateke statistice rezulta ca a scazut numarul de absolventi de studii superioare si de turisti, cu toate ca facultatile si hotelurile s-au inmultit

S-au constatat cresteri in domeniul cheltuielilor cu cercetarea stiintifica In ceea ce priveste domeniul bancar, s-a constatat o preferinta pentru dezvoltarea bancilor specializate, insa aceasta a avut dificultati din cauza deficitului de personal specializat, a cresterii riscului in activitati bancare si reducerea economisirii interne.

Pana in 1993 s-au inregistrat valori negative ale ratelor dobanzilor reale, drept pentru care din 1994 ratele nominale ale dobanzilor au crescut foarte mult, valorile cele mai mari fiind inregistrate in 1994 si 1999 A crescut masa monetara in special pentru aceperirea deficitului bugetar In ceea ce priveste creditele, peste 50% au fost in $ SUA, iar din punct de vedere al destinatiei, 50% au fost luate pentru dezvoltarea industriei si 40% pentru servicii.

O consecinta importanta a sistemului economic nefavorabil a reprezentat si reducerea puterii de cumparare a fortei de munca, pentru ca salariile au crescut mai putin decat preturile Aceasta a determinat migratia fortei de munca sper tarile mai dezvoltate.S-au redus numarul persoanelor antrenate in crearea PIB , in special in agricultura.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.