Evolutia istorica a finantelor publice

Trimis la data: 2009-09-10
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 46
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Ionut Vulpescu
Dimensiune: 52kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pe treptele dezvoltarii social-economice finantele s-au manifestat ca relatii sociale de natura economica aparute in procesul repartitiei venitului national in stransa legatura cu functiile si sarcinile statului astfel:In comuna primitiva
- Statul nu se formase iar finantele publice erau indeplinite de personae alese de intreaga comunitate prin vot;
- Functiile de conducere erau onorifice;
- Nu existau metode de constrangere sociale.

Cursuri similare:

Pentru formarea fondurilor necesare statului contribuie ata persoanele care isi desfasoara sctivitatea in sfera productiei materiale cat si personae care isi desfasoara activitati de productie nemateriale cu o parte din veniturile lor realizate in procesul distribuirii si/sau redistribuirii venitului national.Forma si marime contributiei individuale a diferit de la o etapa la alta, de la o tara la alta, de la o persoana la alta. Cu toate acestea prelevarile de resurse banesti la dispozitia statului au un caracter obligatoriu.

In conditiile economiei conteporane, finantele publice constituie o parte a relatiior banesti prin intermediul carora, in procesul repartitiei produsului intern brut, se formeaza, serepartizeaza si se utilizeaza fondurile necesare indeplinirii functiilor si sarcinilor statului. Asemenea relatii apar in procesul repartitiei ara echivalent direct a P.I.B. si, in primul rand, a produsului intern net, in vederea satisfacerii unor nevoi publice.

Finantele publice constituie doar o parte a relatiilor financiare, astfel ca, in sfera finantelor trebuie sa fie incluse si acele relatii care vizeaza formarea capitalului social al agentilor economici si modificarea marimii acestuia, constituirea prin aporturi banesti a patrimoniului institutiilor, asociatiilor si fundatiilor private, relatiile privind remunerarea prin dividende a capitalului, de constituire de catre fiecare agent economic a fondurilor proprii pe seama mobilizarii amortismentului aferent imobilizarilor corporale, a unor fractiuni din profitul net si a altor resurse, precum si de alocare a acestor fonduri pentru investitii, actiuni social-culturale, sponsorizari etc.

Intocmirea, aprobarea, executarea, incheierea si controlul bugetului administratiei centrale de stat si bugetelor unitatilor administrativ - teritoriale antreneaza un foarte mare numar de persoane, avand atributii si raspunderi diferite: deputati si senatori in parlament, membri ai guvernului, sefi de departamente, organe de executie in ministere, alte institutii centrale si locale.
Metodele de gestionare aplicate in sectorul public, raspunderile persoanelor care manuiesc bani si alte valori publice, raporturile dintre unitatile publice si dintre acestea si unitatile privatese reglementeaza tot prin acte ale autoritatilor publice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.