Evolutia istorica a urbanismului

Trimis la data: 2010-09-15
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Andrei Vadana
Dimensiune: 370kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Urbanismul antic reprezinta ansamblul de experiente acumulate in timp de catre om in ceea ce priveste organizarea spatiilor destinate folosintelor civile, religioase, militare, productive si de recreere din cele mai vechi timpuri pana la sfarsitul Evului Mediu.
Cu toate ca nu rezulta ca in antichitate ar fi fost formulate teorii referitoare la rationalizarea folosirii teritoriului, comparabile cu cele ale urbanismului modern, nu exista totusi nici un dubiu ca suporturile teoretice ale planificarii urbanistice isi au originea in urbanismul antic.

Cursuri similare:

Acesta a aparut din cele mai vechi timpuri, s-a afirmat si s-a dezvoltat o data cu civilizatiile mesopotamice, egiptene, femiciene, etrusce, grece si romane, si de asemenea cu cele orientale si central americane care insa, spre deosebire de cele anterioare, o parte s-au stins prematur, iar o alta parte au ramas circumscrise culturilor locale care le-au generat. Asadar primele orase s-au dezvoltat in Mesopotamia, Egipt, Siria, Asia Centrala, India si China. In nordul si vestul Europei civilizatia urbana a aparut mai tarziu, mai ales datorita expansiunii romane.

Polii de interes ai lumii antice au ramas cele doua imperii: cel grecesc si cel roman.Grecia. Daca pana in secolul VI i.H. trasatura caracteristica pentru alcatuirea oraselor a fost dominanta simbolistica, mistico-religioasa, incepand cu secolele VI-V i.H se cristalizeaza o stiinta a constructiei oraselor, in care un loc central va fi ocupat de Grecia antica. "Polis-ul"(orasul grecesc) reprezinta un model de alcatuire rationala si echilibrata, in care se imbina armonios viata spirituala - foarte activa - cu necesitatile impuse de igiena, aparare si alte existente functionale.

Spatiul urban elen raspunde - poate - cel mai bine, in istoria urbanismului european, atributelor de spatiu: functional si frumos alcatuit, constituind "spatiul ideal" (se si face afirmatia "o frumusete, o simetrie perfecta, ca si arta greaca"). Despre cultura elena Edouard Herriot spunea ca "a dat spiritului echilibrul si armonia unui templu", iar Octavian Paler - in lucrarea sa "Mitologii subiective" - afirma ca "drumurile Greciei nu sunt suficiente pentru a avea acces la spiritul ei". Istoria Greciei antice cunoaste o periodizare, cu trasaturi specifice ale fiecarei etape reflectate si in aspectul oraselor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.