Evolutia numerica a populatiei

Trimis la data: 2010-01-12
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina_L
Dimensiune: 7848kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
DACA PANA DE CURAND, SE APRECIA CA IN EVOLUTIA POPULATIEI MONDIALE au existat doua etape , una de crestere lenta (pana in secolul al XVIII-lea), cealalta de crestere accentuata, recent, demograful francez Jean Noel Biraben atesta existenta a 3 faze, in alternanta cu perioada de descrestere sau stagnare.
a. Prima faza de crestere pana in anii 40.000 - 35.000 i.Cr. - o data cu dezvoltarea tehnicilor de cioplire a pietrei si descoperirea uneltelor.
b. A doua faza - 10.000 - 5000 i.Cr. - descoperirile tehnicilor agricole si domesticirii animalelor.

Cursuri similare:

In Paleoliticul Superior - populatia Terrei era sub 1 milion locuitori. Cauze: posibilitatile limitate oferite de mediul natural, economie rudimentara (se baza pe vanatoare si pescuit). Intre anii 40.000 - 35.000 i.Cr. are loc o crestere accentuata a populatiei - 4-5 milioane locuitori. Cauzele sunt cele mentionate anterior, la care se adauga modificarile climatice cu efecte pozitive asupra resurselor de hrana. Dupa acest interval, are loc o crestere lenta in mileniul 7

i. Cr. (6000-5000 i.e.n.), cand, datorita progreselor economice inregistrate in domeniul agricol, populatia ajunge la aproximativ 80 milioane locuitori. Cea mai veche civilizatie, centrata in jurul Mesopotamiei, prima care a cunoscut revolutia neolitica, era in declin, nereprezentand la inceputul erei crestine decat 1/6 din populatia Asiei, fata de AOe cat reprezenta in mileniile trecute.

In Asia existau atunci doi poli demografici, India si China, cu civilizatii la fel de evoluate ca cea a Romei, fiecare avand o populatie mai numeroasa decat a Europei. Subcontinentul indian numara atunci aproape 45 de mil. loc., concentrati indeosebi in partea sa nordica, China depasea 70 de mil. loc. Asia, cu cei 170 de mil. loc., reprezenta 2/3 din intreaga populatie.Europa avea circa 30 de mil. loc., din care aproape 20 de mil. traiau in zona mediteraneana, circa 7 mil. pe teritoriul Italiei de astazi, 5 mil. in peninsula Iberica, 5 mil. in Franta (teritoriile cele mai populate din acest continent).

Concluzii:
- De la inceputul erei crestine si pana in secolul al XVIII-lea, cresterea numarului populatiei a fost lenta si a inregistrat numeroase oscilatii. Astfel, de la 300 de milioane de locuitori in anul 1 dupa Hristos, populatia globului a scazut la 200 de milioane de locuitori in secolele V-VI, ca urmare a gravelor epidemii, dupa care prezinta o crestere sensibila in perioada Evului Mediu (sec. al XII-lea) cand depaseste 450 de milioane de locuitori.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.