Evolutia si diversitatea abordarii conceptului de securitate alimentara

Trimis la data: 2010-03-27
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Elena Ceausu
Dimensiune: 47kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
3.1. Evolutia si diversitatea abordarii conceptului de securitate alimentara.Securitatea alimentara este o componenta a securitatii globale si a securitatii nationale in fiecare tara din lume. Viitorul omenirii este indisolubil legat de asigurarea securitatii alimentare pentru toti (indivizi, popoare, omenirea in ansamblul sau). Linistea sociala la nivelul unei natiuni, armonia si stabilitatea familiei, colaborarea intre natiunile lumii depind de asigurarea securitatii alimentare.

Cursuri similare:

Conceptul de securitate alimentara a fost formulat dupa al doilea razboi mondial in cadrul dezbaterilor Organizatiei pentru Agricultura si Alimentatie (FAO). De-a lungul anilor acest concept s-a dezvoltat si s-a imbogatit, cautandu-se solutii care sa actioneze la nivel national, regional si global in scopul eradicarii foametei.

FAO defineste securitatea alimentara prin "accesul nemijlocit al tuturor oamenilor la hrana de care au nevoie".Din sinteza punctelor de vedere exprimate in cadrul conferintelor FAO si pe baza a numeroase studii privind alimentatia, evolutia productiei agricole si a populatiei, utilizarea resurselor si actiunea altor factori social-economici rezulta ca securitatea alimentara este o problema generala a omenirii, de care comunitatea internationala este responsabila.

Securitatea alimentara este un drept fundamental al omului, o componenta esentiala a vietii, a securitatii nationale, o obligatie suprema a guvernelor.O alimentatie adecvata trebuie abordata sub aspectul cantitatii de alimente necesare pentru a acoperi nevoile energetice ale organismului, a calitatii si diversitatii sortimentale, a continutului in substante toxice si a accesibilitatii populatiei la procurarea alimentelor.

Necesarul de hrana pentru desfasurarea unei vieti active difera pe categorii de varsta, categorii profesionale, in functie de starea de sanatate si alti factori psiho-sociali. Nevoile energetice ale unui individ corespund aportului energetic alimentar care echilibreaza cheltuielile de energie la un subiect a carui greutate, compozitie corporala si nivel de activitate fizica sunt compatibile cu mentinerea unei sanatati bune ce-i permite sa exercite o activitate fizica si economica socialmente dorita .

Nevoile energetice sunt in functie de doua variabile: sanatatea fizica, exprimata prin masa corporala, si activitatea psihica. Expertii FAO, OMS, ONU au stabilit intervale diferite ale valorii consumurilor energetice si proteice care sunt compatibile cu asigurarea sanatatii indivizilor din toate grupele de varsta si sex.Modelele nationale de consum sunt influentate in masura crescanda de tendintele globalizarii, care apropie standardele alimentare si promoveaza formele atractive de prezentare si distributie a alimentelor.

Exista o tendinta de internationalizare a modelelor de consum, dar traditiile nationale si familiale au un rol important in stabilitatea acestora. Pe termen scurt si mediu, modelul de consum este relativ stabil. Chiar si in conditiile imbunatatirii substantiale a nivelului de viata, intr-o tara sau alta, raman in structura sortimentala alimentele traditionale sau specifice zonei geografice.

Fundamentul modelului de consum este puterea de cumparare a populatiei, exprimata prin nivelul veniturilor si preturile produselor alimentare.
Securitatea alimentara la nivel mondial este asigurata cand toate popoarele, inclusiv cele mai sarace, au acces la hrana. Accesul la hrana si, respectiv, cererea de alimente sunt in functie de venituri si preturi, ModifiAZcarea lor radicala se poate realiza pe termen lung. Rolul determinant in ameAZliorarea modelului de consum il au cresterea economica generala si a productiei agroalimentare, cresterea veniturilor tarilor sarace si a categoriilor sarace ale populatiei din toate tarile.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.