Evolutia si pozitia teritoriului Romaniei in cadrul geologic structural general al Europei

Trimis la data: 2010-05-07 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 131 Nota: / 10 Downloads: 22
Autor: Codrin Anduta Dimensiune: 234kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Geologia Romaniei cuprinde notiuni de geologie a teritoriului tarii cu caracter de geologie regionala, incadrata in evolutia continentului european.Evolutia geologica regionala a scoartei terestre consta in esenta in trecerea de la stadiul de geosinclinal sau zona labila (mobila), la stadiul de regiune consolidata si invers, prefaceri care sunt insotite de procese tectono - magmatice complexe.Unele zone au ramas, insa, foarte de timpuriu arii rigide, functionand pe parcursul evolutiei ca regiuni de platforma, care sunt arii largi ale scoartei terestre rigide, afectate numai de miscari de translatiei, rotatie si de oscilatie pe verticala, fara sau cu o cuvertura sedimentara cvasiorizontala. Mai sunt denumite regiuni cratonizate, stabile, fara zone seismice intense si care nu mai au fost regenerate in miscari de cutare.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Alte regiuni au evoluat alternativ ca zone rigide si ca arii geosincinale. De aici posibilitatea de a separa suprafata scoartei in arii structurale de diferite varste, cele mai recente fiind ale orogenezei alpine.Pe continentul european se pot delimita arii a caror structura s-a realizat in anumite cicluri orogenice. Pentru reconstituirea prefacerilor pe care le-a suferit pamantul romanesc si intelegerea structurii geologice actuale, intereseaza, in mod deosebit, ansamblurile arhitectonice in care se incadreaza unitatile structurale ale teritoriului Romaniei.

Astfel se delimiteaza arii consolidate timpuriu sau de platforma, ce constituie vorlandul Carpatilor. Acesta este format din regiuni care au suferit transformari profunde pana in ciclul orogenic alpin inclusiv. O a doua categorie de regiuni sunt foste zone de platforma care au fost regenerate in orogeneza alpina, devenind unitatile carpatice.

In evolutia sa, scoarta terestra parcurge mai multe perioade:
A.perioada de geosinclinal prin care are loc o miscare de coborare continua si acumulare de sedimente. In acest fel se deschide un nou bazin oceanic prin expansiunea a doua margini continentale, care in faza initiala constituiau o zona de platforma stabila si care a fost fragmentata;
B.perioada de orogeneza, cand are loc ridicarea unei catene muntoase si este considerata creatoare de relief pozitiv;

C.perioada de gliptogeneza in care forta tectonica de compresiune se reduce foarte mult, iar catena muntoasa este supusa unor intense procese de eroziune, care tind sa o transforme intr-o peneplena ( M. Seclaman, 1999), ce constituie un teritoriu aplatizat cu aspect tabular ; prin reducerea fortei tectonice, procesul de ridicare a catenei muntoase inceteaza sau rata de ridicare a acesteia este inferioara proceselor de eroziune, astfel incat altitudinea se diminueaza continuu pana la stergerea diferentelor de relief.

Prin compresiune se produce o consolidare si rigidizare a marginilor continentale aflate in coliziune. Din modelul de mai sus rezulta ca structurile orogenice, care in final sunt transformate in peneplene apar la marginile unora mai vechi, ceea ce ar rezulta o crestere a masei continentale. Insa procesele de dinamica a scoartei terestre fac ca aceasta sa evolueze continuu prin fragmentare, subsidente, consum, coliziune etc., astfel incat masa continentala variaza de la o perioada la alta.

Prin urmare, structura generala a scoartei terestre este data de structuri orogenice si zone de platforma rigide mai mult sau mai putin aplatizate, constituite in stadii de evolutie anterioare.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.