Exceptii de la principiul transmiterii mostenirii

Trimis la data: 2010-07-26
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Claudia_S
Dimensiune: 38kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Unicitatea transmiterii mostenirii. Potrivit doctrinei, prin mostenire se intelege transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane in fiinta (persoane fizice, persoane juridice ori catre stat) . Constituind o transmitere a patrimoniului ramas in urma unei persoane decedate, mostenirea reprezinta un mod de dobandire a dreptului de proprietate, pentru cauza de moarte .

Cursuri similare:

Dupa cum rezulta din definitie, transmiterea mostenirii prezinta anumite particularitati prin care se distinge de celelalte moduri de transmitere a drepturilor si obligatiilor prin acte inter vivos, cunoscute in dreptul civil. Astfel, cu toate ca patrimoniul unei persoane fizice este divizibil in mai multe mase de drepturi si obligatii, in cadrul transmiterii mostenirii el este in principiu unitar.

Unicitatea transmiterii mostenirii presupune ca mostenirea in intregul ei, respectiv toate drepturile si obligatiile defunctului se transmit la mostenitorii legali sau la legatari, dupa aceleasi norme juridice, indiferent de natura, provenienta ori originea bunurilor care o compun . Aceasta inseamna ca devolutiunea mostenirii opereaza fara a se face distinctie de natura bunurilor care o compun (drepturi reale sau drepturi de creanta, mobile sau imobile etc.), de provenienta sau originea lor (mostenite pe linie materna sau paterna ori achizitionate) sau de modalitatile de care sunt afectate (termen sau conditii, proprietate comuna pe cote parti sau in devalmasie) .

II. Exceptii de la principiul transmiterii unitare a mostenirii. Caracterul unitar al transmiterii succesorale cunoaste anumite exceptii. Cu alte cuvinte, exista situatii in care anumite bunuri se transmit pe cale succesorala dupa alte norme decat cele obisnuite, denumite in doctrina succesiuni anomale . Sunt considerate astfel exceptii de la acest principiu, urmatoarele situatii:
Mobilele si obiectele apartinand gospodariei casnice si darurile de nunta. Potrivit art.

5 din Legea nr. 319/1944 , in cazul in care sotul supravietuitor vine la mostenire in concurs cu alti mostenitori decat descendentii defunctului (clasa I de mostenitori legali), acesta are dreptul la mobilele si obiectele apartinand gospodariei casnice precum si la cota ce revenea sotului decedat din darurile de nunta, peste partea sa succesorala prevazuta prin art. 1 din lege, in concurs cu mostenitorii din clasele II, III si IV.

Rezulta deci, ca prin derogare de la principiul caracterului unitar al transmiterii mostenirii consacrat prin textul enuntat, prin art. 5 din lege se instituie un drept special de mostenire in favoarea sotului supravietuitor. Aceasta exceptie este intemeiata pe criteriul naturii bunurilor (mobilele si obiectele apartinand gospodariei casnice) si pe criteriul provenientei acestora (darurile de nunta).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.