Excludere, democratie, justitie

Trimis la data: 2010-09-13
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 29
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Tudor_E
Dimensiune: 54kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
De ce este excluderea sociala o problema si de ce trebuie sa ne preocupam de acei indivizi care nu participa la activitatile fundamentale ale societatii ? - intrebari fundamentale ale creatorilor de modele sociale sau ale celor care incearca sa le reformeze pe cele existente confruntate cu grave probleme. Brian Barry se raporteaza la valori sau premise ideologice ale sistemelor de politica sociala pentru a evidentia modelul social capabil de a pune in acord dreptatea sociala cu participarea democratica.

Cursuri similare:

Brian Barry accepta aceasta definitie dar considera ca punctul de plecare a analizei unei situatii de excludere este distinctia dintre excluderea sociala voluntara si involuntara . De asemenea Brian Barry ne ofera doua motive pentru care excluderea sociala se prezinta ca un fenomen social de neacceptat. Mai intai, excluderea aduce o atingere grava solidaritatii sociale generand o problema dificila pentru participarea politica democratica.

Societatile lipsite de solidaritate sociala se caracterizeaza printr-un clivaj ce impiedica procesul de formare a unei majoritati a intereselor politice care sa corespunda partial si cu cele ale indivizilor exclusi din punct de vedere social. In asemenea conditii, majoritatile politice ignora , daca nu oprima minoritatile excluse sociale. Un al doilea motiv pentru care excluderea sociala nu poate fi acceptata este legat de caracterul nedrept al acesteia pentru ca ea este asociata in mod intrinsec cu inegalitatea fata de oportunitati educationale sau de acces pe piata fortei de munca.

In mod evident, saracia asociata cu cele mai frecvente forme de excludere sociala genereaza obstacole educationale; foametea si malnutritia, conditiile de locuit precare, presiunile exercitate de familie asupra copiilor pentru a munci si aduce noi resurse financiare se instituie in factori care vor limita accesul la oportunitatile educationale precum si performantele acestora.

Un alt aspect al caracterului nedrept al excluderii sociale priveste oportunitatile politice si functionarea democratica a societatii intrucat acest fenomen impiedica indivizii sa se angajeze in activitati politice cu exceptia momentelor electorale, fapt care are consecinte asupra culturii si participarii politice.
In analiza conceptuala a excluderii sociale se impune cu deosebire contributia lui Amartya Sen .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.