Expertiza contabila

Trimis la data: 2010-08-25 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Ionut crohmalniceanu Dimensiune: 33kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Expertizele contabile sunt semnalate in Franta din anul 1769, odata cu aparitia primelor oficii de experti contabili. In anul 1927 expertilor contabili li se acorda brevete si sunt trecuti pe liste de experti intocmite de curtile de apel si de tribunale. In anul 1922 in Germania apare serviciul de experti contabili de pe langa ministerul de Finante.
La rusi expertiza contabila este semnalata inca din timpul tarismului. In materia efectuarii acestui gen de expertize s-au inregistrat progrese deosebite dupa intrarea in vigoare, in anul 1921, a Codului de procedura penala.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Odata cu dezvoltarea industriei si a comertului, in Anglia, pe la jumatatea secolului al XVI-lea, au aparut tot mai frecvent falsurile in actele scrise, ceea ce a facut sa apara si primele corporatii de experti contabili si grafici. Calitatea de expert contabil a fost recunoscuta printr-un decret regal, iar primele Institute de experti contabili au fost create in Scotia, apoi in Anglia si Irlanda. In Belgia, inca din anul 1831 existau experti contabili care efectuau cercetari de specialitate.

Prin Decretul nr. 79/1971 a fost reglementata expertiza contabila in Romania care a capatat un nou statut prin Ordonanta Guvernului Romaniei nr. 65 din 19.08.1994 devenita Legea nr. 42 din 24.05.1995. Trebuie precizat ca desi reglementarea expertizei contabile, in tara noastra, s-a facut relativ tarziu, au existat cu mult inainte experti contabili. Acest lucru este semnalat inca de la inceputul secolului al XX-lea, cand au fost facute primele referiri legate si de modul de obtinere a calitatii de expert contabil si drepturile acestuia.
Definirea expertizei contabile:

Cuvantul "expertiza " vine de la latinescu "expertus", adica priceput-lucrarea unei persoane experimentate, specializate. Expertiza contabila este o forma de cercetare efectuata in vederea lamuririi modului in care sunt reflectate in documente evidenta tehnico-operativa si contabila, anumite fapte, imprejurari, situatii de natura economico-financiara.Ca mijloc de proba in solutionarea diverselor litigii, expertiza este definita in literatura de specialitate in multiple variante ca forma, dar cu acelasi continut si in acest sens sunt redate mai multe definitii:

Expertiza este un "mijloc de proba de constatare, confirmare, evaluare, lamurire sau dovedire pe baza cercetarii stiintifice de specialitate a adevarului obiectiv cu privire la o anumita fapta, imprejurare, problema, situatie, cauza sau litigiu" Expertiza este "operatia facuta de unul sau mai multi experti cu scopul de a constata unele fapte de a controla, de a examina, de a masura si de a evalua anumite lucruri" . Expertiza este "operatia incredintata unor persoane care pe baza cunostintelor lor speciale se pronunta asupra faptelor pe care judecatorii nu le-ar putea aprecia".

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.