Explicarea Sfintei Liturghii

Trimis la data: 2017-11-29
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 134
Nota: 8.38 / 10
Downloads: 0
Autor: marsin94
Dimensiune: 193kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Rugaciunea punerii inainte concentreaza in sine temele dezvoltate in ritualurile anterioare ale Proscomidiei

Proscomidia se incheie cu rostirea rugaciunii punerii inainte a darurilor care este, de altfel, partea cea mai veche a randuielii. Recunoscand ca Hristos, Domnul, Dumnezeul si Mantuitorul nostru, este "painea cea cereasca, hrana a toata lumea", adica daruire spre impartasire pentru a ne binecuvanta si sfinti, ii cerem lui Dumnezeu sa binecuvanteze jertfa noastra si sa o primeasca in "jertfelnicul sau cel mai presus de ceruri" adica sa ne faca partasi jertfei unice si atotcuprinzatoare a lui Hristos. Cerandu-i sa ne faca partasi jertfei Mantuitorului, Il rugam sa-i pomeneasca "pe cei ce au adus si pe cei pentru care s-au adus" jertfa noastra adica sa adune intreaga Biserica in jurul lui Hristos.

Numai acum, cand jertfa Bisericii a fost primita in jertfa Mantuitorului, poate sa inceapa Sfanta Liturghie in care Hristos este "Cel ce aduce si Cel ce se aduce, Cel ce primeste si Cel ce se imparte", jertfa deplina si Arhiereul desavarsit.
Dumnezeu - Cuvantul ne vorbeste si apoi ni se ofera ca hrana

Proscomidia fiind un ritual pregatitor savarsit in taina de preot, Liturghia, asa cum se descopera ea credinciosilor, este alcatuita din doua parti care au o structura paralela si sunt indisolubil legate: Liturghia Cuvantului (a catehumenilor) si Liturghia Euharistica (a credinciosilor). Fiul si Cuvantul lui Dumnezeu convoaca, vorbeste, se istoriseste si, in cele din urma, se ofera pe Sine ca hrana.

La Liturghia Cuvantului, in timpul careia in centrul Sfintei Mese se afla Sfanta Evanghelie, Dumnezeu Cuvantul ne vorbeste si ni se impartaseste prin cuvant: citirile din Sfanta Scriptura, predica, rugaciunea si cantarea caci "cel ce asculta cuvantul Meu si crede in cel ce m-a trimis pe Mine are viata vesnica" (Ioan 5, 24) iar "cuvintele Mele duh sunt si viata" (Ioan 6, 23).
La Liturghia Euharistica in centrul Sfintei Mese se afla Potirul euharistic descoperindu-ne sensul principal al acesteia de impartasire cu Dumnezeu Cuvantul intrupat, cu insusi Trupul si Sangele Lui, caci "Cuvantul S-a facut trup" (Ioan 1, 14) si "daca nu veti manca Trupul Fiului Omului si nu veti bea Sangele Lui, nu veti avea viata in voi" (Ioan 6, 53).

Liturghia Cuvantului se implineste in Liturghia Euharistica, cele doua parti ale Sfintei Liturghii realizand numai impreuna intalnirea deplina cu Hristos cel Inviat si intrarea Bisericii in Imparatia lui Dumnezeu.

Liturghia debuteaza prin slavirea Imparatiei Sfintei Treimi

Sfanta Liturghie incepe prin rostirea de catre preot a binecuvantarii mari: "Binecuvantata este Imparatia Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor". In limbaj liturgic "a binecuvanta" inseamna "a slavi", "a lauda". Liturghia debuteaza asadar printr-o slavire a Imparatiei Sfintei Treimi scotand adunarea liturgica din conditiile existentei cazute, din "lumea aceasta" si raportandu-o la Imparatia lui Dumnezeu ("Imparatia Mea nu este din lumea aceasta" - Ioan 18, 36), Imparatie care vine ("Vie Imparatia Ta" ne rugam in Tatal nostru - Luca 11, 2) si a venit deja ("iata a ajuns la voi Imparatia lui Dumnezeu" - Luca 11, 20).

Scopul Sfintei Liturghii este intrarea in Imparatia lui Dumnezeu
Dupa invatatura Traditiei si a Scripturii, Imparatia lui Dumnezeu este cunoasterea lui Dumnezeu, iubirea fata de El, unirea cu El si viata intru El. Este "dreptate si pace si bucurie in Duhul Sfant" (Rom. 14, 17).Este Imparatia iubirii intre Dumnezeu si noi si intre noi insine. A binecuvanta aceasta Imparatie inseamna a recunoaste si a marturisi ca ea este valoarea suprema si ultima si, ca urmare, a exprima dorinta adunarii liturgice de a intra in ea. Mai mult, binecuvantarea mare afirma scopul Sfintei Liturghii ca fiind intrarea in Imparatia lui Dumnezeu.

Binecuvantarea Imparatiei ne indreapta astfel atentia, mintea si inima spre unicul lucru de trebuinta, intrarea in Imparatie, relevand faptul ca inca din viata aceasta este posibil a deveni partasImparatiei lui Dumnezeu. Sfanta Liturghie prilejuieste trairea anticipata a Imparatiei cerurilor si prefigurarea ajungerii depline in ea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.