Explicarea Sfintei Liturghii

Trimis la data: 2010-02-06 Materia: Religie Nivel: Facultate Pagini: 25 Nota: / 10 Downloads: 79
Autor: Melania Ursulecu Dimensiune: 56kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Prima parte a Sfintei Liturghii este constituita din pregatirea darurilor a painii si a vinului in vederea prefacerii lor in trupul si Sangele Mantuitorului. Aceasta prima parte a Liturghiei se savarseste de catre preot in taina, in Sfantul Altar, purtand numele de Proscomidie.
Preotul incepe lucrarea Proscomidiei imbracat in toate vesmintele preotesti ,, care-l ridica din planul vietii obisnuite si-l arata impodobit in vestmantul de curatenie, de lumina al harului si prin care va lucra cele ale mantuirii" (Pr. prof. dr. Dumitru Staniloaie, spiritualitate ti comuniune in Liturghia Ortodoxa,p.112-113).
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Locul savarsirii proscomidiei este absida din peretele Sfantului Altar, care poarta numele de Proscomidiar. Randuiala acestei prime parti a Sfintei Liturghii incepe prin rostirea de catre preot a binecuvantarii, formula pe care o foloseste de altfel la toate randuielile cultice. Punctul central al Proscomidiei il constituie scoaterea Sfantului Agnet, aceea bucata de paine in forma patrata, care in Sfintei Liturghii, culminand cu Prefacerea, se va transforma in Trupul si Mantuitorului Hristos.

Agnetul este format din patru parti unite intreolalta, avand in scris pe prima parte Iis ( Iisus), pe cea de-a doua Hs (Hristos), iar pe cea de-a treia si a patra Ni si Ka ( ceea ce inseamna : Iisus Hristos invinge ).Proscomidiarul, Sfantul Disc si Agnetul, toate la un loc comporta o dubla semnificatie. Proscomidiarul este pe de o parte pestera in care s-a nascut Mantuitorul Hristos. Daca vedem astfel Proscomidiarul, atunci Discul este insasi pestera din Bethleem, iar Agnetul insusi Pruncul Iisus, Fiul lui dumnezeu.

Dar in acelasi timp, Proscomidiarul este si Mormantul Mantuitorului Hristos din care Acesta a inviat a treia zi. In aceasta acceptiune,Agnetul este trupul Mantuitorului, care peste trei zile va invia din mormant. Aceasta realitate a Discului - mormant, implica desigur, caracterul de jertfa ale Sfintei Euharistii. Faptul ca Proscomidiarul si ceea ce se afla pe el este, pe de o parte, pestera din Bethleem, si pe de alta parte mormantul din care se va scula Hristos, are un sens tainic.

Proscomidiarul este pestera in sensul in care acolo este prezent Agnetul, ca un Miel inaintea istoriei si peste timp, pentru ca ,, in Miel sfarsitul se uneste cu inceputul". Este de fapt ,, Mielul injunghiat de la intemeierea lumii ". Hristos,din vesnicie a fost randuit de Dumnezeu spre rascumpararea noastra, prin moartea Sa pe Cruce, astfel incat Mielul jertfit ,, intra in istorie, ia chipul Pruncului si aceasta inseamna nasterea din Bethleemul iudeii" ( Paul Evdokimov,Rugaciunea in biserica de rasarit,p.162).

Proscomidiarul este in acelasi timp pestera si, la fel, mormant. In sensul in care si Nasterea este vazuta ca inceput, ca punct premergator al mortii, al rascumpararii si Impacarii noastre cu Dumnezeu : ,, noi il cunoastem deja pe Hristos rastignit - scria parintele Staniloaie - in El actele acestea nu mai sunt distantele, ci reprezinta intregirea persoanei Sale realizate ca om.

Actele trecutului se concentreaza in El, inghitind distantele temporale.....in Hristos cel etern, e lucrator trecutul,prezentul si viitorul, intre care distantele au disparut"(Pr. prof. dr. Dumitru Staniloaie, op.cit.,p.112-113. In sensul acesta, intre Nasterea si Mormantul Domnului nu mai exista distanta.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.