Exploatarea comerciala a navei - navlosirea

Trimis la data: 2010-10-19
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 127
Nota: 9.75 / 10
Downloads: 1
Autor: Oana Mungiu
Dimensiune: 209kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Particularitatea principala a pietei constructiilor de nave este aceea ca la momentul semnarii contractului, nava nu exista si ea trebuie construita. Acest lucru are urmatoarele consecinte:
- cumparatorul trebuie sa furnizeze santierului naval specificatia navei deoarece foarte putine santiere navale construiesc nave cu un design standard
- derularea contractului este o activitate complexa
- navele nu vor fi disponibile decat peste 2-3 ani
Activitatea de negociere a unui contract de constructie a unei nave este foarte complexa si de desfasoara de obicei direct intre armator si santierul constructor. Metoda cea mai uzuala de selectare a santierului constructor este aceea a unei licitatii internationale, proces ce poate dura de la 6 luni la un an.

Cursuri similare:

Carausul este acela cu care s-a incheiat sau in numele caruia s-a incheiat un contract de transport. Carausul poate fi armatorul sau navlositorul.Carausii comuni sunt acei carausi care anunta ca sunt gata sa transporte marfuri pentru o anumita destinatie. Ei sunt obligati sa accepte orice marfa le este oferita si nu pot refuza nici o marfa daca aceasta este legala. Ei sunt responsabili pentru orice pierdere sau avariere a marfurilor cu exceptia a sase cazuri exceptionale: fenomene naturale, inamicii reginei, viciu ascuns al marfurilor, greseala proprietarului marfurilor, tentativa de frauda a proprietarului marfurilor si aruncarea marfii peste bord.

Ei nu pot stabili decat un tarif rezonabil pentru marfurile transportate si nu pot impune conditii nerezonabile. In perioada actuala nici o companie de navigatie nu va opera in mod constient sub aceasta forma deoarece conditiile sunt foarte dure.Carausii publici sunt acei carausi care desfasoara in mod curent activitatea de transport marfuri pe mare fara a fi carausi comuni. Un caraus public nu este obligat sa accepte orice marfa ii este oferita, el avand dreptul de a refuza o marfa fara a motiva acest refuz. Daca accepta o marfa el este responsabil pentru pierderea sau avarierea marfurilor la fel ca si un caraus comun daca nu are incheiat un contract care prevada altceva.

Cele mai multe companii de navigatie moderne opereaza sub aceasta forma si ele elibereaza contracte de transport prin care isi precizeaza drepturile si isi limiteaza obligatiile.
Carausii privati sunt acele companii care nu desfasoara in mod curent activitatea de transport marfuri pe mare. Aceste sunt acele companii care de obicei isi exploateaza flota de nave doar pentru a transporta propriile marfuri si din cand in cand ele incarca si marfurile altor navlositori.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.