Exploatarea terenurilor agricole

Trimis la data: 2010-01-28
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Angela Iordache
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Tarile dominate de marile proprietati sunt caracterizate prin faptul ca proprietarii nu sunt agricultori, ci reprezinta personae care obtin o renta funciara cel mai adesea acumulata si cu alte venituri. Acestia ofera ilustrarea cea mai simpla sic ea mai clara a diferentierii dintre cele doua notiuni esentiale: proprietatea si exploatarea terenului.
Proprietatea exprima o situatie juridical cu implicatii economice si sociale. Exploatarea exprima o functie economica - productiv agricola.
Notiunea de exploatare acopera doua tipuri de modalitati si anume:

Cursuri similare:

Exemplele cele mai frecvent descries sunt cele ale Europei Occidentale unde diversitatea insa este destul de mare. Rasatura comuna este confuzia intre proprietate si exploatare. Proprietarul isi asuma intreaga responsabillitate a utilizarii terenului sau, el fiind in acelasi timp si proprietarul mijloacelor de productie. Ca membru al unei comunitati proprietarul are ca drept de folosinta asupra unor terenuri aflate in proprietatea comuna.

Dimensiunea optima a exploatarii familiare depinde de tehnicile de cultura si de optinerea unui sistem de cultura sau altul.
O modificare a uneia sau alteia din cele doau elemente poate transforma exploatarea familiar, de obicei rentabila, intr-o pozitie negative sau de exces de suprafata.Evolutia tehnicilor din tarile dezvoltate tinde sa ridice pragul dimensional sub care exploatatile prea mici nu mai pot sa se adapteze la metode de lucru productive.

Valorificarea directa a marelui domeniu
Acest tip de valorificare se realizeaza de catre proprietar (care nu locuieste pe proprietatea respective) cu ajutorul fortei de munca ierarhizat.Exista tipuri de exploatare:Latifundurile traditionale - exista la ora actual in tarile mediterane (Spania, Sicilia) si sunt foarte raspandite in America Latina. Latifundia traditional este administrate de catre un girant care primeste salariu fix. Girantul trebuie sa fie interest de productie prin primele care I se asigura in situatii cu rezultate foarte bune.

Administratorul are obligatia: De a angaja forta de munca
Sa informeze proprietarul asupra costurilor de productie
Plata fortei de munca se face in bani dar se pot adauga si produse. In formele cel mai putin evaluate muncitorii agricoli primesc si o portiune de teren pe care s-o cultive in folosul propriu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.