Extractia petrolului - operatii de stimulare - interventii si reparatii

Trimis la data: 2010-10-12 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 262 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Rodica tinca Dimensiune: 24251kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pe intreaga durata de exploatare a unui zacamant de hidrocarburi de la deschidere, punere in productie si apoi pe parcursul exploatarii pana la stadiul de epuizare a sa din punct de vedere energetic, pot interveni o serie de factori si de fenomene, care prin natura, frecventa si intensitatea lor, au ca efect crearea unei bariere in calea curgerii libere a fluidelor din sistemului strat - sonda in ambele sensuri Schimbaea conditiilor naturale de echilibru in care se afla rocile si fluidele continute in zona din vecinatatea gaurii de sonda. conduce la o diminuare a afluxului de fluide din strat in sonda pentru sondele de extractie si o scadere a influxului de fluide care sunt introduse din sonda in strat in cazul sondelor de injectie.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

De cele mai multe ori, mecanismele de deteriorare a curgerii fluidelor in zacamant se suprapun si genereaza efecte complexe. Aproape fiecare operatie realizata intr-o sonda (de foraj, pregatire pentru punerea in productie, interventii si stimulare) poate constitui o potentiala sursa de contaminare. De aceea, in practica este foarte important ca specialistii care se ocupa de exploatarea zacamintelor de petrol si gaze sa cunoasca cu precizie tipul blocarii precum si conditiile termodinamice, care au generat sau au influentat separarea si depunerea materialului de blocare pentru a putea proiecta si realiza operatiile de modificare in sens favorabil si efiAZcient a procesului de exploatare si respectiv a estima efectele acestor operatii.

Ca rezultat al eforturilor intreprinse in domeniul cercetarii, in ultimii ani s-au facut importante progrese privind identificarea factorilor cauzali si de intretinere a contaminarii si in perfectionarea tehnicilor si tehnologiilor de tratare aplicate in scopul diminuarii sau prevenirii contaminarii si stimularii curgerii fluidelor in stratul productiv. Aceasta insusire a unui zacamant de hidrocarburi, des intalnita, apare ca evidenta in cazul in care o sonda produce cu un debit sensibil mai mic decat al sondelor din jur, care produc din aceeasi formatiune, ca urmare a permeabilitatii naturale reduse in zona de drenaj a acestei sonde, in comparatie cu cea din zonele de drenaj ale sondelor vecine.

Variatia de permeabilitate poate fi consecinta diferentei majore dintre compozitiile mineralogice ale rocilor care intra in alcatuirea formatiunii respective.Curgerea fluidelor prin medii poroase are loc in spatii mici si cu intercomunicatii multiple, cu frecare interioara a fluidului in spatii marginite de pereti impermeabili. PerAZmeabilitatea unui strat productiv variaza in diferite puncte ale stratului. Intrucat, in general, permeabilitatea variaza cu directia de stratificatie, mediul poros prin care se deplaseaza fluidele este un mediu anizotrop din punct de vedere al permeabilitatii. De regula, permeabilitatea pe directia de stratificatie este mai mare decat cea perpendiculara pe directia de stratificatie

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.