Factorii care determina si influenteaza calitatea produselor si serviciilor

Trimis la data: 2009-07-21
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.51 / 10
Downloads: 0
Autor: Craita Ileana
Dimensiune: 59kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Relatia de interconditionare dintre calitatea productiei si calitatea produsului se poate vedea prin relatia:in care: Q - calitatea produsului; Q AZAZ AZAZ- nivelul de calitate cerut de beneficiar; f - factorul de cuantificare a creativitatii (calitatea conceptiei proiectului); f - factorul de cuantificare al fabricatiei (obtinerii produsului) fata de documentatia tehnica (calitatea fabricatiei).

Cursuri similare:

EX: daca se considera valorile: Q = 0,9; f =0,8; f =0,6 se obtine Q = 0,432; deci: fata de cerintele beneficiarilor (0,9) calitatea produsului finit este la mai putin de jumatate (0,432) datorita calitatii reduse a procesului de obtinere (0,6) si calitate a conceptiei (0,8).

Reprezentarea grafica a relatiilor de interdependenta dintre calitatea productiei si calitatea produsului este bine ilustrata de "triunghiul calitatii" in varfurile caruia se afla: cerintele calitative ale pietei (consumatorilor) (Q ); calitatea omologata (Q ); calitatea produsului finit (Q). Triunghiul reprezinta relatiile dintre "cerintele clientilor (A)" caracteristicile calitative prescrise in documentatia tehnica (B) si caracteristicile de calitate ale produsului finit (C). Intre cei trei factori de baza A,B,C se interpune: calitatea conceptiei (A-B), calitatea fabricatiei (B-C) si calitatea produsului finit (C-A).

Rezulta ca cerintele consumatorului (beneficiarului) determina o anumita conceptie, care se concretizeaza in caracteristicile din documentatia tehnica la omologare. Acestea vor reclama un anumit tip de proces tehnologic, anumite materii prime si materii auxiliare ce vor reflecta intr-o anumita proportie in calitatea produsului finit, reprezentand o sinteza si o rezultanta, a acestor factori, legati in mod direct cu necesitatea satisfacerii unei nevoi , intr-un anumit grad.

In sfera circulatiei actioneaza factorii specifici ai acesteia ca transportul, ambalajul si pastrarea, care pot si ei influenta calitatea O reprezentare grafica sugestiva a factorilor care determina si influenteaza calitatea este "spirala calitatii" a lui J.M.Juran din care se desprind urmatoarele idei: realizarea unui P incepe cu cercetarea stiintifica de piata sau laborator pentru a afla cerintele consumatorilor (beneficiarilor) privind calitatea si sortimentul;

- cerintele consumatorilor sunt "traduse" in valori precise ale proprietarilor in vederea fabricatiei produselor;
- in final se reiau toate activitatile la un nou ciclu, dar de pe o pozitie superioara, ceea ce exprima caracterul dinamic al calitatii.
Caracterul dinamic al calitatii deriva din caracterul dinamic al nevoilor, iar factorii care-l determina sunt: progresul tehnic, exigentele crescande ale consumatorilor si concurenta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.