Factorii care influenteaza comportamentul individual de consum

Trimis la data: 2010-07-04
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Adriana_T
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Numeroase influente se exercita asupra consumatorului in momentul procesului sau de decizie. Independent de stimulii exteriori ca cei ai publicitatii, al caror obiectiv este de influentare a consumatorului, diferite observatii realizate vizavi de comportament pot sa provina din elemente diverse ca: personalitatea, clasa sociala, valorile impartite etc. In mod clasic, se disting factori individuali ai mediului.

Cursuri similare:

Implicarea personalitatii in comportamentul actului de cumparare a interesat numerosi autori in domeniul marketingului, mai ales in relatiile sale cu atentia, perceptia, difuzarea motivatiilor. Personalitatea se defineste in sens general ca fiind "configuratia unica a caracteristicilor, convingerilor, comportamentelor, obiceiurilor pe care fiecare individ le prezinta". O parte a acestei configuratii este innascuta, alta este fructul instruirii sociale, deci experientele si istoria proprii fiecarui individ.

[14, p.341-354]
Teoria stilului cognitiv [6, p.86] face referiri la maniera in care indivizii trateaza informatiile. Fiecare individ are o anumita maniera permanenta, in a dobandi si in a trata informatiile. Dubois si Jolibert il citeaza pe Pinson, care propune o distinctie "foarte simpla" [6, p.86] intre stilurile cognitive:
1. Diferentierea, este vorba despre numarul de dimensiuni utilizate de catre individ pentru tratarea informatiei care i-a parvenit. Ea este legata de cantitatea si structura cunostintelor si poate fi abordata prin anumite teste cum ar fi cel "interpersonal discrimination test" conceput de Bieri.

2. Discriminarea, care reprezinta numarul categoriilor conceptual diferite pe care individul le distinge asupra unei dimensiuni date. Cu cat un individ utilizeaza categorii conceptuale largi pentru clasarea stimulilor, cu atat mai putin el intampina dificultati in caracterizarea mediului sau.Aceasta a doua categorie se sprijina pe maniera in care indivizii controleaza informatiile care le parvin (respingere, deformare, integrare), incearca sa raspunda intrebarilor de genul: sunt indivizii deschisi sau inchisi la informatiile noi si/sau disonante,

sunt flexibili sau rigizi sau tolereaza mai mult sau mai putin bine (cu acceptarea respingerii) o informatie ambigua (informatii contradictorii sau care pot face obiectul mai multor interpretari sau neconforme structurilor mentale existente). Este vorba de a masura atitudinea individului fata de informatiile noi mai degraba decat de aptitudinile sale. Toleranta la ambiguitate, de exemplu, este legata de conceptul de claritate cognitiva [6, p.87] si va avea consecinte asupra marimii ansamblelor evocate, cautarii informatiilor, fidelitatii la punctele de vanzare si reactia la anumite tipuri de mesaje
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.