Factorii ecologici si influenta lor asupra vietuitoarelor

Trimis la data: 2010-08-07
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 6.83 / 10
Downloads: 192
Autor: Ionut Remcea
Dimensiune: 57kb
Voturi: 12
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Factorul ecologic reprezinta orice mediu susceptibil de a actiona asupra fiintelor vii, cel putin in perioada unei faze a ciclului lor de dezvoltare.Factorii ecologici actioneaza in diferite moduri:elimina anumite specii din teritoriile ale caror caracteristici climatice si fizico-chimice nu le convin, si in consecinta intervin in repartitia lor geografica;

Cursuri similare:

Studiul efectelor principalilor factori ecologici se poate face asupra unui individ luat izolat (ramura numita apropiere eco-psihologica), pe o populatie a unei specii determinate (ecologia populatiei sau demo-ecologie) sau asupra comunitatii intregi (ecologie de sistem sau sinecologie).

Experienta arata ca toti factorii ecologici, fara nici o exceptie, sunt succeptibili, la un moment dat, in anumite conditii locale sa se comporte ca factori limitanti. Intr-un biotop dat, fiecare organism pretinde anumite conditii particulare de :temperatura;lumina;saruri minerale nutritive;hrana, etc.

Factorul ecologic care se va afla la nivelul cel mai apropiat de minimum critic se va comporta ca factor limitant.Legea minimului, legea tolerantei si valentei ecologice.Legea minimului a fost formulata in 1840 de Liebeg referitor la influenta elementelor minerale indispensabile asupra dezvoltarii plantelor cultivate. Conform acestei legi cresterea unei plante nu este posibila decat in masura in care toate elementele necesare pentru dezvoltare sunt in cantitati suficiente in sol. Randamentul unei culturi depinde unilateral de elementele nutritive prezente in mediu.

Legea minimului poate fi extinsa la ansamblul de factori ecologici sub forma legii factorilor limitanti care se enunta astfel: manifestarea oricarui proces ecologic este conditionata in rapiditate si amploare prin acel factor care este cel mai slab reprezentat in mediu.Exemplu: Daca un element cum ar fi borul (B) care este indispensabil si exista in cantitate mica in sol, este epuizat de plantele cultivate, cresterea plantelor se opreste chiar daca ii se furnizeaza alte elemente indispensabile.

Legea minimului este un caz particular al legi tolerantei. Astfel legea tolerantei se enunta; pentru fiecare factor de mediu exista un domeniu de valori, numit interval de toleranta, in care orice proces ecologic va putea sa se efectueze normal. Astfel, numai in interiorul acestui interval viata va fi posibila.Acest interval de toleranta are doua limite in afara carora intervin moartea organismelor respective si, de asemeni, exista o valoare optima pentru care metabolismul se efectuaza cu viteza maxima.

Pentru a explica aceasta lege, in figura 4.1 este reprezentata variatia vitezei de crestere a unui organism in functie de un anumit factor, de exemplu temperatura.Intinderea intervalului de toleranta pentru fiecare factor ecologic variaza de la o specie la alta.Notiunea de valenta ecologica a unei specii vii reprezinta posibilitatea unei specii de a popula medii diferite, caracterizate prin variatii mai mari sau mai mici de factori ecologici.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.