Familia Grossulariaceae

Trimis la data: 2010-09-09
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Adriana Burta
Dimensiune: 35kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cele mai ornamentale specii ale genului Ribes sunt :
Ribes aureum Pursh. - Coacaz auriu, cuisor. Arbust de maxim 2 m, originar din America de Nord, fara spini, cu lujerii tineri cu 4 muchii, bruni, frunzele rotunjite, trilobate, late de 3-5 cm, glabre sau cu peri dispersi, toamna devin rosietice. Florile sunt galbene-aurii, mici, tubuloase, reunite in raceme pendule de 5-6 cm lungime, foarte parfumate cu miros de cuisoare, care apar in aprilie-mai. Fructele sunt bace brune-purpurii pana la negre, lucioase.

Cursuri similare:

Ribes nigrum L.- Coacaz negru. Arbust nespinos de 1-2 m inaltime, cu tulpini erecte, negricioase. Frunzele apar odata cu florile, sunt ascutite, cu 3-5 lobi, cordiforme, dintate, mai rar paroase. Florile sunt albe verzui, in interior rosietice, paroase, in raceme pendente, la subsuoara frunzelor. Fructele sunt bace negre, comestibile.

Ribes sanguineum Pursh. Este specia de Ribes cea mai cultivata la noi, se prezinta ca un arbust de maxim 2 m, cu lujeri brun-roscati, aromatici, frunze cu 3-5 lobi, crenat-dentate, de 5-10 cm lungime, la baza cordiforme, pe partea inferioara gri-pasloase. Este foarte decorativ datorita florilor mici, rosii-purpurii (rareori albe), grupate in raceme pendule, glandulos pubescente, lungi de cca 8 cm , cu inflorire in aprilie-mai. Fructele sunt negre-albastrui, fainoase.
Aceasta specie are cateva cultivaruri foarte apreciate din punct de vedere ornamental :King Edward VII - este un arbust de cca 1,5 m, formeaza tufe dese, florile sunt mai mari decat la specia de baza, rosii, in raceme mai lungi.

Pulborough Scarlet - este un arbust de peste 2 m, florile sunt rosii intens, cu mijlocul alb, in raceme faorte mari.
Ribes petraeum Wulf. - Coacaz de stanca, Paltior. Se prezinta ca un arbust de pana la 1,5 m inaltime, tufos, cu lujeri care se exfoliaza, frunze deseori cu 3 lobi ascutiti, margini dentate, ciliate, pubescente pe partea inferioara (pe nervuri). Florile sunt mai putin decorative (verzi cu puncte roz-rosietice), apar primavara-vara iar fructele sunt bace rosii.

Speciile de Ribes cresc repede, rezista la ger, seceta si sunt nepretentioase fata de sol. Totusi prefera solurile usoare. Se dezvolta frumos si infloresc abundent in statiuni insorite. Dupa inflorire se recomanda taierea lemnului batran pentru a permite aparitia de lemn tanar.Inmultirea. Se poate realiza prin semanaturi efectuate in martie-aprilie, direct in camp sau in rasadnite. Dupa cca 2 ani se pot repica puietii la loc definitiv.

Totusi cel mai indicat procedeu de inmultire la coacaz este butasirea. Se face butasirea in uscat, toamna devreme sau in iunie-iulie cu butasi semilemnificati. Se mai poate efectua marcotajul prin musuroire iar pentru varietati se recomanda altoirea in oculatie sau in copulatie, iarna, in sere, sau primavara direct in camp.Folosire. Se pot utiliza izolat, in grupari sau pentru garduri vii netunse, fiind foarte apreciate speciile care au inflorirea bogata si timpurie, imediat dupa Forsythia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.