Familia Loranthaceae

Trimis la data: 2010-04-15
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Ion_P
Dimensiune: 476kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Aceasta familie cuprinde arbusti semiparaziti ce se fixeaza pe arborele-gazda prin intermediul haustorilor. Prezinta o ramificare dihotomica, tulpini verzi sau negricioase, noduroase, frunze intregi, glabre, groase, opuse, persistente sau cazatoare, flori dioice cu perigon din 3-6 foliole, iar fructul este o baca falsa.
Caracterul dual, semiparazitic, consta in faptul ca speciile acestei familii se instaleaza pe o planta, parazitand-o, dar haustorii extrag seva bruta din lemnul plantei-gazda, procesand-o prin propriul metabolism, respectiv fotosinteza, de unde autotrofismul loranthaceelor.
Vascul alb este un arbust semiparazit ce se fixeaza pe ramurile unor specii lemnoase prin intermediul unor formatiuni numite haustori ce cresc pasiv in lemnul plantei-gazda.
Tulpina este ramificata dihotomic, poate atinge 60 cm lungime, verde-galbui ca si frunzele, formand o tufa globuloasa.
Lujerii sunt verzi-galbui si se desprind usor de la nodul de insertie.
Frunze persistente, opuse, alungit obovate, de 2-4 cm, intregi, glabre, sesile, verzi-galbui.

Flori dioice, dispuse cate trei la varful ramurilor si apar prin februarie-aprilie.
Fructul este o baca falsa, sferica, alba, ce contine o substanta cleioasa (viscina); fructele se matureaza in decembrie si raman pe ramuri pana primavara daca nu sunt consumate de pasari. Diseminarea este zoochora.
Interesanta este cresterea vascului: prima data apare din germinarea semintei o tigela care da nastere la un pivot ramificat ce se fixeaza in lemnul tanar de unde absoarbe apa si substantele minerale.
Aici sunt incluse circa 36 specii de arbori si arbusti din regiunile ecuatoriale si pana in regiunile temperate ale Asiei si Americii de Nord.

Speciile prezinta lujeri grosi cu muguri terminali mari ce au 1-2 solzi, frunze mari, alterne, persistente sau caduce, flori solitare terminale, mari sau foarte mari, cu 3 sepale adesea petaloide, cu 6-16 petale, stamine si numeroase carpele. Fructul este multiplu in forma de con alcatuit din numeroase folicule cu cate 1-2 seminte acoperite de un aril rosu la maturitate. Specie exotica de marimea I in patria de origine, la noi de marimea a II-a (figura ).

Tulpina este dreapta, bine elagata in masiv, iar scoarta cenusie, formand un ritidom deschis la culoare.
Lemnul este alb cu duramen slab diferentiat, moale, putin rezistent.
Coroana larg piramidala cu frunzis abundent in tinerete, apoi neregulat latita.
Lujeri brun-roscati, glabri, inelati la noduri.
Muguri alterni, pubescenti, cei terminali mult mai mari (12-18 mm), de 2-3 ori mai mari decat cei laterali.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.