Familia Moraceae

Trimis la data: 2010-04-20
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Horia_L
Dimensiune: 713kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Familia Moraceae cuprinde arbori si arbusti sau plante ierboase din regiunile calde ale emisferei nordice. Genurile abordate sunt: Morus, Maclura, Ficus.
Acestea au lujeri tineri ce contin latex, muguri alterni cu solzi imbricati, frunze asezate spiralat sau distic, intregi, serate sau lobate, flori unisexuat-monoice sau dioice, mici, dispuse in amenti, spice false sau capitule. Fructele sunt achene sau drupe mici reunite ce dau nastere unui fruct compus (sincarp) carnos, la care participa perigonul, receptaculul si axele inflorescentei.
Genul contine 30 specii de arbori, arbusti din zonele subtropicala si temperata ale emisferei boreale, Eurasia si America de Nord, la noi semnalandu-se 11 specii (spontane sau cultivate), dintre care 2 specii hibride.Acestea prezinta lujeri geniculati, uneori cu excrescente suberoase, frunze cazatoare sau persistente asezate distic, scurt petiolate, cu baza asimetrica, dublu serate. Florile sunt hermafrodite, apar primavara timpuriu inainte de infrunzire (cele de la noi), fiind grupate in fascicule sesile sau scurt pedunculate, mai rar raceme, cu perigonul campanulat sau infundibuliform cu 4 (5)-8(9) diviziuni si tot atatea stamine, ovar bicarpelar cu 2 stigmate.

Fructul este o samara turtita, orbiculara, eliptica sau ovata, inconjurata de o aripioara membranoasa crestata la varf si cu resturi de caliciu la baza; coacerea si diseminarea are loc la cateva saptamani dupa inflorire (mai-iunie la speciile indigene).
Sunt specii exigente fata de fertilitatea solului, rar constituind arborete pure pe suprafete mici, obisnuit fiind specii diseminate in padurile de amestec.Scoarta formeaza de timpuriu un ritidom cenusiu inchis, adanc brazdat longitudinal.

Lemnul prezinta alburn lat si duramen brun-ciocolatiu, cu raze medulare inchis colorate. Insusirile tehnologice sunt superioare, fiind un lemn cu numeroase intrebuintari. Coroana este ovoid-alungita in tinerete si globuloasa la maturitate, cu ramuri ascendente. Lujerii anuali sunt subtiri, geniculati, brun-roscati pana la verzi-maslinii, glabri, cu lenticele rare; cei de 2 ani au crapaturi fine longitudinale, galbui.
Muguri alterni, ovoconici, bruni-violacei, cu solzi stirbiti, pe margini albicios-ciliati.

Frunze de 5-9 cm, eliptice pana la obovate, acuminate, evident asimetrice la baza, dublu serate, cu petiol relativ lung (6-12 mm), la maturitate verzi inchis pe fata, glabre, netede, lucioase, pe dos glabre, cu smocuri de peri albi in axila nervurilor, uneori cu glande punctiforme rosii in lungul nervurilor secundare; pe exemplarele tinere sau pe cracile lacome frunzele sunt aspre, paroase.
Flori hermafrodite, apetale, grupate in fascicule sesile, brune-violacee, apar foarte devreme primavara (martie-aprilie), inainte de infrunzire.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.