Familia Oleaceae

Trimis la data: 2010-06-20
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 1
Autor: Doina Brandusa
Dimensiune: 37kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cuprinde numeroase specii (65-75) dintre care in tara noastra spontan si in cultura se gasesc 16 specii. Majoritatea speciilor se prezinta ca arbori, mai rar ca arbusti, cu muguri si frunze asezate opus pe ramuri, cu frunze penat compuse, uneori cu o singura foliola. Florile sunt in fascicule sau panicule, hermafrodite sau unisexuate iar fructul este o samara.

Cursuri similare:

Fraxinus excelsior L. - Frasin. Este arbore cu talia de 25-30 m, cu lastarii verzi-maslinii, mugurii negri, opusi, frunze compuse din 5-11 foliole sesile, oblong-lanceolate, lung-acuminate, baza cuneata, crenat serata, fata verde-inchis, dorsal verde palid. Florile sunt poligame iar fructul este o samara de 2,5-4 cm lungime, reunite in panicule pendente.

In cultura se intalnesc cateva varietati : var. nana - de talie mica, globulos; var. aurea - cu lastarii galben-aurii; var. pendula - cu lastarii pendenti; var. diversifolia - cu frunze simple sau uneori tripartite, s.a.Atat specia tipica cat si varietatile sale se utilizeaza in grupuri sau ca arbori izolati, in aliniamente, pe marginea soselelor deoarece este rezistent la arsita si poluare.
Fraxinus ornus L. - Mojdrean.

Este arbore de talie mai redusa (8-12 m inaltime) cu lastarii verzi-cenusii, frunzele imparipenat-compuse cu 7-9 foliole ovate, eliptice sau ovat-lanceolate, serate mai ales la varf, pe fata verzi-inchis, dorsal ruginii, in lungul nervurii principale. Flori complete, in panicule albe, decorative, mirositoare. Fructul este o samara de 2-3 cm cu aripa trunchiata la varf. Este o specie heliofila, termofila si xerofita.

Frasinii au crestere mai inceata in primii ani, apoi cresc destul de rapid. Lastaresc bine iar longevitatea atinge maxim 200 de ani in mediul forestier.Exceptand mojdreanul care este termofil si xerofit, frasinii suporta relativ bine gerul si au cerinte moderate fata de lumina. Prefera solurile profunde si revene si suporta poluarea urbana precum si arsita datorata incalzirii pe timp de vara a pavajelor si asfaltului din orase.

Inmultire. Se realizeaza prin seminte recoltate in parga si semanate imediat in teren (la F. excelsior) sau se recolteaza la maturitatea deplina si seamana primavara dupa stratificare. Pentru varietati se face altoirea in triangulatie, primavara devreme sau in oculatie, vara. Butasirea se realizeaza greu la frasini si numai cu butasi verzi si utilizand hormoni de inradacinare si ceata artificiala.Folosire. Frasinii sunt foarte pretuiti in masive, in grupari, ca arbori de aliniamente stradale sau de parc si solitari.

Genul SYRINGA L.
Gen originar din Asia si Europa care cuprinde cca 28 de specii de arbusti cu frunzele opuse, caduce sau persistente. Florile sunt in panicule terminale, albe, liliachii, cu diverse nuante si tonuri. Fructul este o capsula cu seminte mici, aripate.Syringa vulgaris L. - Liliacul. Specie care creste spontan in regiunile calde din tara noastra, cu habitus de arbore mic de 8-10 m sau ca arbust de 3-5 m. Lastarii sunt cenusii sau verzi-maslinii.

Frunze ovate sau lat-ovate de 3,5-10 cm, la baza cordate iar la varf acuminate, verzi-inchis si glabre. Florile sunt simple sau duble, in panicule multiflore de 10-12 cm, liliachii si mirositoare. Infloreste bogat in aprilie-mai. Varietati intalnite in cultura: var. coerulea cu flori albastre liliachii si var. alba cu flori albe, simple. Exista si cultivare (soiuri) clasificate dupa culoarea florilor si tipul florii (simpla sau dubla) :Syringa josikaea Jack. - Liliac transilvanean, Liliac unguresc.

Specie indigena care creste spontan in Muntii Bihorului fiind relativ putin raspandit in cultura, de talie mai redusa (3-4 m). Ramurile sunt erecte, groase, lujerii tineri parosi cu un singur mugure terminal iar frunzele sunt lat-eliptice sau eliptice oblongi, de 6-13 cm lungime, pe dos alb-glaucescente. Florile sunt mai mici, tubuloase, slab-mirositoare, dispuse in panicule inguste, de 10-20 cm lungime, de culoare violet-liliachiu, cu inflorire din aprilie-mai pana in iunie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.