Familia Pinaceae

Trimis la data: 2010-09-16
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 1
Autor: Diana Bucurenci
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cuprinde arbori apartinand la cca 7 specii, originare din V Americii de N si E Asiei.Cea mai frecventa specie a acestui gen in tara noastra este :Pseudotsuga menziesii Franco (sin. P. taxifolia Britt., P. douglasii Carr.) - Duglasul verde.Arbore cu inaltimi mari (pana la 80-100 m) si diametre de 4-5 m, cu tulpina dreapta, cilindrica, cu o scoarta la inceput neteda datorita pungilor de rasina placut mirositoare, dar la maturitate formeaza la partea inferioara a trunchiului un ritidom gros, adanc si spongios.Lemnul este mai valoros decat cel al molidului si cu putin sub valoarea lemnului de larice, are duramenul brun-roscat, frumos colorat, este un lemn usor si rezistent, fiind utilizat in constructii, pentru furnire, placaje, traverse, pari de mina, grinzi, mobila s.a.

Cursuri similare:

Coroana este conica, lujerii subtiri, cu muguri caracteristici speciei: fusiformi, evident ascutiti si de culoare rosiatica-violacee.
Frunzele aciculare, liniare, drepte, turtite, de 2-3 cm lungime sunt dispuse pectinat, au 2 dungi albicioase pe dos (ca la brad), varful ascutit dar neintepator, sunt prinse pe un umeras usor proeminent, iar dupa strivire emana un miros aromat specific, de citrice.

Florile sunt unisexuat-monoice, fructificatia se produce de timpuriu (la cca 10 ani) si la interval 2-3 ani. Conurile sunt ovoid-cilindrice, de 5-10 cm lungime, pendente si prezinta solzi cu bractee evidente, trilobate, asemanatoare cu o limba de sarpe. Semintele sunt mici, aripate, fara pungi de rasina.

Specia este originara din America de Nord unde creste spontan la altitudini de pana la 2000 m. In Europa a fost introdus in cultura de peste 100 de ani, la noi in tara ocupand actualmente peste 30.000 ha.
Este considerat "cel mai pretios rasinos exotic" introdus in tara noastra deoarece are o crestere rapida, asigurand productii forestiere deosebit de mari.

De asemenea aceasta specie prezinta o varietate - var. Fastigiata - care are un coronament piramidal foarte compact si este foarte apreciata pentru pomii de Craciun.Are temperament de semiumbra si relativa sensibilitate fata de gerurile puternice (in tinerete). Este o specie repede crescatoare si ii priesc solurile afanate, usoare, aerisite, cu un drenaj intern normal. Se acomodeaza totusi pe conditii variate de sol dar cu afectarea aspectului ornamental.

Inmultire. Se inmulteste usor prin seminte, semanate primavara (sfarsitul lunii aprilie), cu seminte carora li s-au aplicat diferite tratamente (inmuiere in apa, la temperatura camerei timp de 48 ore sau stratificare in nisip umed timp de 2 saptamani la 3-5AsC, s.a.), iar adancimea de semanare este de 1-1,5 cm. Semanaturile se acopera cu amestec de pamant de padure si nisip (2 : 3), apoi se instaleaza umbrare care se mentin tot timpul verii. Se uda mai abundent pana la rasarire, apoi de cate ori este nevoie, puietii fiind destul de sensibili la uscaciune.

Rasarirea are loc in maxim 5 saptamani, iar dupa 1-2 ani puietii se pot repica in sola de formare, urmand ca dupa alti 3-4 ani sa se poata planta la loc definitiv. Butasirea se realizeaza toamna (septembrie-octombrie) sau iarna, cu butasi cu calcai, inradacinarea avand loc in rasadinte reci, respectiv in sere. Altoirea ( pentru varietati ) se face in placaj, pe portaltoaie inradacinate la ghivece.Folosire. Habitusul frumos, regulat, coloritul intens si uniform sunt bine puse in valoare prin plantari izolate, in grupari dar si in aliniamente.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.