Familia Simaroubaceae

Trimis la data: 2010-06-20
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Bogdan Filip
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cuprinde cca 16 specii de arbori originari din Asia de Est si Australia de Nord.Ailanthus altissima (Mill.) Swing. (sin. A. glandulosa Desf.) - Cenusar, Fals otetar. Este un arbore care ajunge la circa 18 m inaltime. Are inradacinare trasanta, un coronament larg, scoarta neteda, subtire, lujerii foarte grosi, parosi, de culoare galbuie-bruna. Frunzele sunt imparipenat-compuse, mari, de 40-100 cm lungime, cu multe foliole (3-25) care sunt lanceolat-ovate, petiolate, pe fata verzui inchis, iar pe dos cenusii-albastrui. Florile sunt grupate in panicule mari, terminale; ele apar in luna iunie-iulie. Fructele sunt samare, la inceput de culoare verzuie-galbuie, la sfarsitul verii devin rosietice iar apoi brun-deschis si persista pe arbore si in timpul iernii.

Cursuri similare:

Are cateva varietati decorative, mai frecvente fiind: alba-variegata(cu frunze variegate cu alb) si erythrocarpa (cu fructele rosii intens) etc.
Inmultirea. Se inmulteste prin seminte, toamna dupa recoltarea fructelor sau primavara, cu samanta stratificata timp de 5-6 luni. Inmultirea se poate mai face si prin drajoni, a caror recoltare este indicata toamna sau primavara si prin butasi de radacini.

Folosire. In cuprinsul spatiilor verzi se intrebuinteaza plantat individual sau in grupuri, ca arbore de alei si in alcatuirea masivelor. Poate fi plantat si pe rupturile de panta sau pe terenurile cu pericol de alunecare, deoarece prin sistemul radicular bogat si prin drajonarea sa puternica, fixeaza bine solul.

Ptelea trifoliata L.- Ptelea. Este o specie arbustiva ce ajunge la 8 m inaltime. Coronamentul il are rar, de forma regulata. Lujerii tineri sunt pubescenti, maro-oliv. Mugurii sunt parosi si ingropati in cicatrice. Frunzele sunt alterne, cu 3 foliole ovat-eliptice de 6-12 cm lungime, alungit-eliptic-ovate, pe fata verzi lucioase, pe dos verzi-deschis. Florile sunt galbene-verzi, dispuse in panicule umbeliforme si apar in iunie. Fructul este o samara obovata, cu doua seminte la mijloc. Este o specie rustica, indicata pentru cultura in plina lumina si pentru spatiile verzi industriale (rezistenta la fum, gaze si praf).

Poate fi cultivata cu succes in zona de stepa si silvostepa.
Inmultire. Se inmulteste prin seminte, semanate in teren imediat dupa recoltare (septembrie) si prin marcotaj.Folosire. In parcuri si gradini, in grupari sau izolat, mai ales in zonele cu pericol de poluare cu fum, praf si alte noxe.

Gen originar din sudul Europei, nordul Africii si Asia care cuprinde 7 specii de arbusti agatatori. Cele mai frecvente specii de la noi sunt :
Hedera helix L. - Iedera. Este o liana ce poate ajunge la 30 m lungime si care se fixeaza pe ziduri si arbori prin radacinile sale adventive. Are lujerii parosi, frunzele simple, de culoare verde inchis, polimorfe, alterne, persistente, digitat-nervate, cele de pe lujerii sterili au 3-5 lobi, iar cele de pe lujerii floriferi sunt ovate sau romboidale. Florile sunt de culoare galbena-verzuie dispuse in umbele globuloase iar fructele sunt drupe baciforme, negre.

Exista in cultura numeroase forme si cultivaruri, cele mai frecvente fiind cele cu frunze colorate: marginata (cu alb-galbui si toamna rosii), marmorata (patate cu alb), aureo-variegata (patate cu galben), cele cu frunze mici (baltica) si formele arborescente (arborescens, conglomerata), precum si varietatea hibernica (iedera de Irlanda) care este foarte viguroasa, cu frunzele mari, late, de culoare verde-inchis.
Hedera helix este o specie putin exigenta fata de sol, care se dezvolta atat in umbra cat si in plina lumina, rezistenta la fum si gaze dar este sensibila la geruri (degera partial la temperaturi prea coborate).

Mai rezistenta la geruri este forma baltica iar formele variegate se comporta mai bine la semiumbra. Suporta destul de bine seceta.
Inmultire. Se inmulteste prin samanta, marcote, butasi si altoire. La formele agatatoare se practica butasirea in sere. Se folosesc butasi semilemnificati recoltati in august-septembrie. Varietatile arborescente se inmultesc prin altoire pe radacina in lunile noiembrie-ianuarie. Folosire. In parcuri se foloseste la decorarea zidurilor, pavilioanelor, chioscurilor, arborilor (in special cei uscati), executarea de covoare verzi in locuri umbrite s.a..
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.