Familia monoparentala

Trimis la data: 2010-07-12
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 1
Autor: Dorin Berdea
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Familia monoparentala constituie deopotriva o realitate si o tema deosebit de acuta si importanta pentru societatile contemporane, pentru state si guverne, precum si pentru alte organizatii si, bineinteles, pentru cei in cauza. In societatile complexe, in particular in tarile vestice, ponderea familiilor monoparentale a crescut dramatic.

Cursuri similare:

In SUA, in anii 1960, 17% din totalul copiilor sub 18 ani au trait in familii monoparentale, pe cand in anii 2000 acest procent a ajuns la 27% si continua sa creasca (Bryjak si Soroka, 2001). Sociologii, antropologii, dar si oamenii politici isi pun intrebarea cum se explica acest fenomen. Vom spune de la inceput ca si aici - cum se intampla de altfel in cazul multor probleme sociale - explicatia este complexa: deoarece nu avem un model valid pentru toate tarile, abordarea trebuie sa fie mai degraba idiografico-contextuala.

Mai intai, e nevoie sa luam in considerare modalitatile prin care se ajunge la starea de familie monoparentala (care, intr-o majoritatea covarsitoare, este matriparentala, matrifocala). De regula, este vorba despre divort sau separare; moartea unuia dintre soti; nasterile neprogramate in afara casatoriei; decizia de a avea copii fara a te casatori. Toate aceste situatii, mai putin ultima, nu inseamna automat existenta de durata a familiei cu un singur parinte. Majoritatea sotilor divortati sau vaduvi se recasatoresc. De ce raman totusi atat de multe familii monoparentale?

O prima explicatie este ca femeilor nu le este deloc usor sa se recasatoreasca. Aceasta fie pentru ca la nivelul unei tari, la un moment dat, poate fi o criza de barbati - cum s-a intamplat in anii de dupa cel de-al doilea razboi mondial in fosta Uniune Sovietica, unde barbatii au murit masiv in razboi, fie ca in nisa sociala accesibila, numarul potentialilor soti este redus.

Astfel, in cartierele sarace din SUA, femeile afro-americane pot gasi cu greu un partener, barbatii de aceeasi rasa murind de tineri in numar semnificativ sau fiind in inchisoare. D. Lichter si colaboratorii (1992) au descoperit ca la 100 de afro-americani intre 21-28 de ani ar reveni mai putin de 80 de barbati de aceeasi rasa. Iar daca socotim si importanta faptului ca ei sa aiba o slujba intreaga sau partiala, numarul se reduce la 50, intrucat multi dintre ei sunt someri.

Un alt factor ar fi ca statutul de familie monoparentala este incurajat de ajutorul substantial de stat. Acest argument priveste indeosebi asa numitele tari ale bunastarii, de pilda cele din Scandinavia. Relativ legat de acest aspect, ne putem astepta ca in tarile dezvoltate economic sa gasim mame singure cu copii printre care sunt capabile sa fie capul unei gospodarii, adica sa castige suficient. Si intr-adevar, dintre femeile cu un loc de munca, multe decid sa aiba copii fara sa se marite, dar statistic, femeile salariate se casatoresc in proportie mai ridicata decat cele late (Burns si Scott, 1994).

Cele mai multe dintre familiile cu un singur parinte rezulta asadar fie dintr-o nevoie (femeile se pot casatori sau recasatori greu), fie dintr-o optiune de viata (cele care isi pot permite material), fie ca o strategie de a obtine un ajutor considerabil de la stat (in unele cazuri, ele avand de fapt un sot, dar nu legal).

Iar ca o comparatie interculturala, e clar ca societatea moderna, bazata pe economie de piata, slujbe platite, ajutor guvernamental etc. face posibila familia monoparentala, spre deosebire de societatile simple, arhaice, unde femeia e dependenta de hrana si serviciile familiei extinse si ale parentalitatii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.