Fapte de comert

Trimis la data: 2009-10-26
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Oreste_A
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Din punct de vedere terminologic, operatiunile de comert pot fi atat "fapte de comert" cat si "acte de comert" .
Adesea, termenul "fapt" de comert este folosit de legiuitor pentru a desemna toate operatiunile de comert, fie ca acestea sunt "acte juridice" de comert, fie ca sunt numai "fapte juridice" (stricto sensu) de comert.
Actele juridice sunt manifestari de vointa facute cu intentia procedurii efectelor juridice, in timp ce faptele juridice (stricto sensu) sunt actiuni ale omului facute fara intentia de a crea efecte juridice (nasterea, modificarea sau stingerea de drepturi si obligatii), acestea producandu-se in virtutea legii.

Cursuri similare:

Faptele de comert, pot fi clasificate urmarind cele doua sisteme consacrate in diferitele legislatii, respectiv, sistemul obiectiv propriu legislatiei franceze si italiene, si sistemul subiectiv, insusit de legislatia germana si de celelalte sisteme de drept de inspiratie germana.Potrivit sistemului obiectiv un "fapt" este calificat "de comert" daca in mod obiectiv, in continutul lui exista una din operatiunile pe care legiuitorul insusi le califica ca fiind "de comert", deoarece se intemeiaza pe ideea de interpunere (intermediere) in schimb. Independent de calitatea persoanei care-l indeplineste, actul este comercial prin natura lui .

Potrivit sistemului subiectiv un "fapt" este calificat "de comert" daca este facut de un comerciant. Calitatea subiectului determina natura juridica a faptului iar comerciantul este definit, de regula ca fiind acea persoana care si-a inregistrat firma in registrul de comert (inregistrare care are efect constitutiv) sau daca are una din intreprinderile comerciale anume stabilite de lege in acest scop .
Codul comercial roman consacra sistemul obiectiv de calificare a faptelor de comert (art. 3 C.com.) completat cu o prezumtie de comercialitate cu privire la toate contractele si obligatiunile unui comerciant (art. 4 C.com.).

Asadar, in conceptia legiuitorului roman nu este suficient criteriul obiectiv pentru a determina categoriile de fapte de comert, considerand ca si calitatea subiectului (comerciantul) este utila pentru a califica un fapt juridic ca fiind "de comert".
Totodata, legiuitorul stabileste in art.6 C.com., regimul juridic aplicabil actelor juridice care are un caracter civil pentru una din parti si comercial pentru cealalta parte. Este cazul asa numitelor fapte (acte) unilaterale sau mixte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.