Fapte de drept comercial

Trimis la data: 2010-07-21
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Aida Florea
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Faptele de comert se delimiteaza de cele civile datorita urmatoarelor aspecte:definirea comerciantului se face in principal in functie de activitatea pe care o desfasoara, si anume, daca in mod obisnuit face fapte de comert, avand comertul ca pe o profesie (art.7 Cod Comercial).
distingem in faptele de comert dispozitii legale care le reglementeaza total diferit de dispozitiile care reglementeaza faptele civile (exemplu: potrivit art. 46 Cod Comercial, in materie de probe, obligatiile comerciale pot fi dovedite cu orice mijloc de proba, spre deosebire de cele cu caracter civil, pentru care proba cu martori nu este admisibila daca obligatiile au o anumita valoare.)

Cursuri similare:

. Potrivit sistemului obiectiv, un fapt este calificat ca fiind "de comert" daca, in mod obiectiv, in continutul acestuia exista una din operatiunile pe care legiuitorul le califica facand parte din categoria "de comert", deoarece se intemeiaza pe ideea de intermediere in schimb.
Independent de calitatea persoanei care il indeplineste, actul este comercial prin natura lui.

2. Potrivit sistemului subiectiv, un fapt este calificat "de comert" daca este facut de un comerciant. Calitatea subiectului determina natura juridica a faptului, iar comerciantul este definit, de regula, ca fiind acea persoana care si-a inregistrat firma la Registrul Comertului - inregistrarea are efect constitutiv.Codul Comercial Roman consacra sistemul obiectiv de clasificare a faptelor de comert (art. 3 Cod Comercial), completat cu o prezumtie de comercialitate cu privire la toate contractele si obligatiunile unui comerciant (potrivit art.4 Cod Comercial).

Rezulta ca, in conceptia legiuitorului roman, nu este suficient criteriul obiectiv in determinarea faptelor de comert, considerand ca si calitatea subiectului ( a comerciantului) este utila pentru a califica un fapt juridic ca fiind considerat "de comert".
In acelasi timp, prin dispozitiile art.6, legiuitorul stabileste faptul ca exista diferente intre regimul juridic aplicabil actelor juridice care au caracter civil petru una dintre parti si caracter comercial pentru cealalta parte. Este cazul asa-numitelor fapte/ acte unilaterale/ mixte.

Def: Faptele obiective sunt acele operatiuni (acte juridice) prevazute de legiuitor in art. 3 Cod Comercial, calificate astfel in functie de natura/ functia lor economica si, in unele cazuri, de forma lor.
Enumerarea in continutul art. 3 a celor 20 de operatiuni este apreciata ca fiind absolut limitativa, deoarece nici doctrina si nici practica jurisdictionala nu pot spori numarul actelor de comert, insa in interiorul fiecarui act pot exista alte operatiuni care, prin analogie, ar putea fi considerate "de comert" si incluse intr-una din categoriile de fapte de comert expres prevazute de lege.

Trasatura comuna a celor 20 de fapte o reprezinta intermedierea, dar la care se poate adauga si caracterul speculativ.Activitatea speculativa a comerciantului consta intr-un fapt de comert, cata vreme intermedierea este trasatura constanta care caracterizeaza faptele de comert (ex: un comerciant vinde marfa la un pret derizoriu pentru a-si atrage clientela - speculatia este de natura faptului de comert si nu de esenta lui).

Pornind de la aceste precizari, cele 20 de fapte de comert prevazute in art.3 pot fi grupate in 3 categorii:a). Operatiuni de intermediere in schimb asupra marfurilor si titlurilor de credit care pot fi denumite fapte (acte obiective) constitutive de comert;b). Acte de intermediere in operatiunile de schimb purtand asupra muncii organizate (intreprinderile);
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.