Faptele de comert

Trimis la data: 2010-06-25
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Stefania_S
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pentru a evita orice confuzii, dat fiind faptul ca Codul comercial roman contine dispozitii care ar putea sa le genereze, este necesar sa definim "faptele juridice", "operatiile juridice" si "actele juridice".
Faptele juridice sunt evenimente si actiuni savarsite fara intentia de a produce efecte juridice.
Actul juridic este o manifestare de vointa a uneia sau mai multor persoane, fizice sau juridice, savarsite in scopul de a crea sau stinge raporturi juridice civile.
Operatia juridica este un mijloc si o tehnica juridica prin care se realizeaza in mod concret un act juridic.
Codul comercial roman nu defineste nici "fapta de comert", nici "actul de comert", nici "operatiile comerciale". El se limiteaza doar la enumerarea unor "acte" si "operatiuni" pe care le califica drept "fapte de comert", prin savarsirea carora se nasc raporturi juridice ce sunt reglementate prin legile comerciale.

In sensul larg al cuvantului si intr-o buna logica, prin "fapt de comert" trenuie sa intelegem "comertul in miscare". In ce priveste comertul, astfel cum a fost definit de profesorul Virgil Madgearu, este "un inel in lantul functiilor economice ale societatii moderne, intemeiate pe diviziunea muncii si circulatia marfurilor".
Notiunea de comercialitate apartine dreptul intern al fiecarei tari si se face dupa criterii proprii. Determinarea comercialitatii recunoaste, in diferitele sisteme nationale de drept, doua conceptii: conceptia subiectiva (criteriul subiectiv), conceptia obiectiva (criteriul obiectiv).

Adoptand criteriul subiectiv, unele legislatii nationale fac sa depinda caracterul comercial sau civil al actului (faptului) juridic de calitatea autorului, a subiectului; actul (faptul) este comercial daca este savarsit de un comerciant, calitatea de comerciant rezultand din lege sau din inscrierea intr-un anumit registru.
Alte legislatii, dand expresie conceptiei obiective, determina comercialitatea potrivit elementelor intrinseci ale actului juridic respectiv, naturii sale si independent de calitatea participantilor la raportul juridic respectiv. Aceasta este valabila in dreptul roman, dar si in cel francez, italian, spaniol.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.