Faptele de comert

Trimis la data: 2010-07-20
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 29
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Ion_N
Dimensiune: 58kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Potrivit teoriei speculatiei fapta de comert este un act de speculatie care se face in scopul realizarii de beneficii (profit), speculand asupra transformarii unor materii prime, materiale, in produse de o valoare superioara sau asupra circulatiei produselor
Intr-o alta opinie - teoria circulatiei - s-a considerat ca actul de comert este "un act de circulatie" sau mai exact "un act de interpunere intre producator si consumator.
O alta teza - teoria intreprinderii - pune accentul pe actul indeplinit intr-o intreprindere, activitatea comerciala privind, asadar o activitate metodic organizata, nu un act juridic izolat.

Cursuri similare:

Si in literatura de specialitate juridica s-a ajuns la o concluzie asemanatoare definindu-se actele de comert sau, mai larg, faptele de comert ca fiind acele acte juridice, fapte juridice si operatiuni economice prin care se realizeaza producerea de marfuri, executarea de lucrari ori prestarea de servicii sau o interpunere in circulatia marfurilor, cu scopul de a obtine profit.

In doctrina clasica, faptele de comert sunt clasificate in doua categorii: fapte de comert obiective si fapte de comert subiective.S-au purtat discutii in doctrina si cu privire la existenta unei categorii distincte si anume faptele de comert unilaterale sau mixte. Sunt fapte de comert unilaterale sau mixte acele acte juridice sau operatiuni care au caracter comercial numai pentru una dintre parti, pentru cealalta parte avand caracter civil.
Faptele de comert obiective

Faptele de comert obiective sunt actele juridice si operatiunile prevazute, in principal, in articolul 3 C.com. Comercialitatea acestor acte si operatiuni rezulta din lege care le determina ca fiind fapte de comert. In functie de obiectul si functia economica a faptelor de comert, prevazute de art. 3 C.com. acestea pot fi clasificate in trei categorii:i€±i€zoperatiuni de interpunere in schimb sau circulatie-corespunzator activitatii economice de comert, 2.operatiuni privind organizarea si desfasurarea activitatii de productie, 3.operatiuni conexe (accesorii) priveste actele juridice si operatiunile conexe care sunt fapte de comert datorita legaturii lor cu actele si operatiunile pe care C. com. le califica drept fapte de comert.

Codul comercial considera ca fiind fapte de comert:1.intreprinderile de furnituri,2.intreprinderile de spectacole publice, 3.intreprinderile de comisioane, agentii si oficii de afaceri,4.intreprinderile de constructii,5.intreprinderile de fabrici, de manufactura si imprimerie,6.intreprinderile de editura, librarie si obiecte de arta,7,intreprinderile de transport de persoane sau lucruri, pe apa sau pe uscat,8.intreprinderile de asigurari,9.intreprinderile de depozit in docuri si antrepozite. Din definitie rezulta urmatoarele caracteristici ale intreprinderii:a)existenta unei organizari autonome a unei activitatii cu ajutorul factorilor de productie;b)asumarea de catre intreprinzator a coordonarii intregii activitati si implicit a riscului acestei activitati;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.