Farmacocinetica

Trimis la data: 2010-06-04
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Paul_M
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Farmacocinetica este partea farmacologiei care studiaza drumul parcurs de medicament in organism. Cel mai ades, medicamentele se administreaza oral si actioneaza la locul dorit dar actioneaza si in cu totul alte locuri.
Drumul parcurs are treietape:
1. Adsorbtia
2. Distribuita (medicamentul se distribuie in organism)
3. Eliminarea
Organismul este un compartiment mare, separat prin membrane in mai multe compartimente mai mici.
La baza proceselor farmaceutice sta un mecanism prin care medicamentele traverseaza membranele biologice. membranele sunt structuri bimoleculare lipidice.
De exemplu, o substanta slab acida cu este acidul acetil-salicilic care are un pKa = 3,5, in continutul gastric care este foarte acid (pH = 1-1,5) va fi nedisociata. Prin urmare, moleculele de acid acetil-salicilic vor fi nepolare si vor traversa usor membranele biologice, trecand rapid in sange. Sangele are un pH mult mai mare decat pH-ul gastric, fiind in jurul valorii de 7,3. Disocierea substantei slab acide (acid acetil-salicilic) este foarte intensa in acest caz si deci in sange aceasta substanta va fi dominant sub forma polara, neliposolubila.

Prin urmare, diferenta de pH dintre compartimentele organismului realizeaza o directionare a medicamentului. Acidul acetil-salicilic trece usor in sange dar nu mai poate trece apoi in continutul gastric. Astfel de directionari ale sensului de circulatie a medicamentului in orgs in functie de pH-ul mediului au importanta in terapie. Exista situatii cand se modifica voit pH-ul unui compartiment pentru a se directiona sensul unui medicament. In acest fel se modifica usor pH-ul urinar, grabindu-se astfel eliminarea unor produse toxice: acidifierea urinei grabeste eliminarea substantelor slab alcaline care nu se mai reabsorb ci se elimina.

Se procedeaza invers pentru eliminarea substantelor usor acide.
Filtrarea reprezinta procesul prin care medicamentele strabat membranele biologice prin pori aposi. Este tot un proces pasiv, care are loc conform gradientului de concentratie: de la o concentratie mai mare spre o concentratie mai mica. Acest mecanism se aplica numai in cazul medicamentelor hidrosolubile (polare).
Filtrarea depinde de numarul de pori aposi; o densitate mare de pori determina o filtrare mai intensa. Filtrarea depinde si de dimensiunile moleculei de medicament si de dimendiunile porilor.

Majoritatea membranelor au pori mici. La nivelul endoteliului insa, membranele au pori mari si prin urmare, moleculele cu dimensiuni mari trec din sange in organe.Transportul activ este un proces care presupune existenta unui transportor care se cupleaza la capatul extracelular al sau cu medicemntul, se formeaza un complex transportor-medicament care traverseaza membrana. La suprafata interna a membranei, medicamentul se desface de transportor si transportorul isi reia drumul.
Acest proces necesita consum energetic.

Transportul se face contra gradientului de concentratie: de la concentratie mica la concentratie mai mare. De asemenea, acest proces este saturabil; exista o vitea maxima de transport care nu poate fi depasita. Aceasta viteza este in corelare cu numarul de molecule de transportor.
Exista si un transportor care transporta de la concentratie mare al concentratie mai mica cu consum energetic. Acest proces se numeste difuziune facilitata. D.p.d.v. al vitezei cu care moleculele traverseaza membranele biologice in difuziunea facilitata, aceasta este mai mare decat in cazul difuziunii pasive.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.