Farmacocinetica

Trimis la data: 2013-08-13
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 8.56 / 10
Downloads: 0
Autor: Luiza Dumitrache
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
FARMACOCINETICA este partea farmacologiei care studiaza drumul parcurs de medicamente in organism: absorbtie, distributie, eliminare.
Latenta este timpul scurs de la administrare pana cand medicamentul ajunge la locul de actiune. Durata efectului depinde de perioada de contact dintre medicament si receptori.
Un proces de baza al farmacocineticii este traversarea membranei biologice. Traversarea depinde de structura membranei celulare. Membrana celulara este o structura bimoleculara lipidica traversata de pori aposi.

Cursuri similare:

Procesul cel mai frecvent este difuziunea, realizata direct prin membrane; este un proces pasiv, datorat unor diferente de concentratie (de la concentratii mai mari la concentratii mai mici). Cu cat diferenta de concentratie este mai mare, cu atat viteza de traversare este mai mare. Rezistenta opusa de membrana este cu atat mai mica cu cat medicamentul este mai liposolubil. Daca un medicament este hidrosolubil, nu traverseaza membrana. Dar, un medicament trebuie sa fie si hidrosolubil. Cu cat coeficientul de partitie lipide-apa este mai mare, cu atat medicamentul traverseaza mai repede membrana celulara.

Majoritatea medicamentelor sunt acizi sau baze slabe, care la pH-ul mediului intern, disociaza partial. Fractia nedisociata este nepolara si traverseaza membranele (daca substanta este liposolubila). Fractia disociata nu poate traversa membranele deoarece este polara, ionii nefiind liposolubili si avand dimensiuni prea mari pentru a trece prin canalele membranare. Medicamentele polare nu sunt liposolubile si nu pot traversa membrana. Capacitatea de disociere depinde de pH-ul solutiei si de constanta de disociere pKa a medicamentului.
Daca pH = pKa al substantei, [ A ] = [ AH ] (cantitatea disociata = cantitatea nedisociata).

Daca pH > pKa , raportul este subunitar, deci cantitatea nedisociata > cantitatea disociata (medicamentul se absoarbe mai usor).
Daca pH < pKa , raportul este supraunitar, deci cantitatea nedisociata < cantitatea disociata (medicamentul se absoarbe mai greu).
In diverse compartimente ale organismului exista pH-uri diferite, astfel incat se realizeaza o directionare a medicamentelor dintr-un compartiment in altul, in forma disociata sau nu. De exemplu, un medicament acid nu disociaza in mediul gastric; apoi, trece usor in sange unde disociaza si astfel nu poate reveni in stomac.
Prin directionarea medicamentelor se poate modifica pH-ul diferitelor compartimente.

Filtrarea - presupune traversarea membranelor prin porii aposi; intervine in cazul medicamentelor polare, hidrosolubile si depinde de dimensiunile porilor membranei. Majoritatea membranelor au porii mici, astfel incat permit trecerea numai a medicamentelor cu molecula foarte mica. Totusi, membranele celulelor endoteliului capilar au pori de dimensiuni mari prin care pot trece molecule cu dimensiuni mijlocii sau chiar mari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.