Fenomene de umectare

Trimis la data: 2010-04-01
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.76 / 10
Downloads: 0
Autor: Adela Mihailescu
Dimensiune: 38kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Umectarea este fenomenul care are loc la atingerea unui corp solid cu un lichid.Suprafetele udate de un lichid sunt liofile pentru el (hidrofile cand lichidul este apa).Suprafetele neudate sunt liofobe (hidrofobe cand lichidul este apa).Exemplu:Sticla este hidrofila si lifoba pentru Hg;Metalele sunt liofile pentru Hg dar hidrofobe.

Cursuri similare:

Pentru explicatie se tine seama de fortele intermoleculare:
- Daca fortele de adeziune (adica de atractie intre moleculele lichidului si solidului) sunt mai mari decat cele de coeziune (dintre moleculele lichidului) suparfata solida este liofila.
- Daca fortele de coeziune sunt mai mari decat cele de adeziune suprafata este liofoba.

Presupunem ca o picatura de lichid este pusa pe o suprafata solida liofila fiind prezenta si faza gazoasa.Picatura lichida intersecteaza suparfata solida dupa un perimetru de umectare.Pe acest perimetru de umectare actioneza 3 tensiuni superficiale: σgl dintre lichid si gaz; σsg dintre solid si gaz; σsl dintre solid si lichid, orientate tangential la suprafata interfazica; φ este unghi de racord (de contact).

Faza (g) poate fi un lichid nemiscibil cu primul (l1) in cazul a) suprafata solidului (s) este liofoba fata de (l1) pentru ca φ'>90o iar in cazul b) suprafata este liofila fata de (l1) pentru ca φ'
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.