Fierul

Trimis la data: 2010-10-29 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Dan_P Dimensiune: 143kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Fierul este unul din cele mai raspandite metale, fiind folosit pe scara larga in numeroase domenii ale tehnicii.
Fierul este foarte raspandit in natura, ocupand locul al IV - lea pe scara abundentei in scoarta terestra ( Clark ); O2 - 49 %, Si - 26 %, Al - 8 %, Fe - 5 %.
In stare naturala, se gaseste foarte rar, ca de exemplu meteoritii ferosi ( sideriti ), care reprezinta 50 % din meteoritii ce cad pe Pamant. Acestia sunt formati, in principal, din Fe, continand 5 o 20 % Ni, fapt care permite sa se presupuna ca miezul Pamantului e format din Fe si Ni.
Mineralele de Fe sunt foarte raspandite, cea mai mare parte a fierului se afla in scoarta terestra si se gaseste sub forma de silicati. Un mineral de Fe foarte raspandit este Pirita FeS2, dar acest mineral nu poate fi folosit direct in metalurgia fierului.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Fe ARMCO, numit si Fe tehnic pur ( 99,8 o 99,9 % Fe ) se obtine prin afinarea fontei si e relative impur, continand pana la 0,16 % elemente insotitoare permanente ( C, Si, Mn, S, P, etc ).
Este utilizat ca materie prima la eleborarea otelurilor cu proptietati speciale si in electrotehnica, ca material magnetic moale.
Fe carbonil - se obtine prin disocierea termica a carbonatilor de Fe, ca de exemplu, a pentacerbonatului de Fe, potrivit reactiei Fe(CO)5 → Fe + 5 CO.

Prin acest procedeu rezulta o pulbere formata din particole de Fe aproape sferice. Fe carbonilul astfel obtinut nu contine S, P, Mn, Si sau alte impuritati, cu exceptia C si 0 din care contine cate 1 o 1,5%. Continul ridicat in C si O face ca duritatea Fe carbonilului sa fie foarte mare, ordinul 850 HV. Decarburarea si dezoxidarea Fe carbonilului se realizeaza printr-o recoacere in mediu de hidrogen cu diferite grade de umiditate la temperaturi de 500 o 600ºC. Fe carbonilul decarburat si dezoxidat prezinta o mare capacitate de sinterizare, motiv pentru care este foarte apreciat in metalurgia pulberilor pentru obtinerea de piese de forme complicate. Fe carbonilul este utilizat in radiotehnica, electrotehnica, constructii de masini, chimie, medicina, agricultura.

Fe electrolitic este un Fe pur obtinut prin electroliza in solutii apoase a sarurilor feroase ( FeCl2, FeSO4 ). In urma electrolizei continutul in hidrogen este foarte ridicat, motiv pentru care inainte de utilizare el trebuie degazat prin topire sub vid inaintat. Fe de puritate si mai inaintata poate fi obtinut prin oxidare selectiva in faza lichida si recoacere sau topire in vid inaintat.
Fe deosebit de pur se obtine prin topirea zonara, intr-un astfel de fier continutul total in impuritati ridicandu-se la cateva ppm.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.