Filiera productiei agroalimentare

Trimis la data: 2010-09-17 Materia: Agronomie Nivel: Facultate Pagini: 26 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Oreste_A Dimensiune: 51kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In literatura de specialitate (Bublot, G., 1991), notiunea de filiera este definita ca un ansamblu al activitatilor desfasurate si functiilor asumate de agentii economici implicati in cadrul unui circuit parcurs de un produs sau grupa de produse de la producatorul agricol pana la consumatorul final. Principalele activitati incadrate intr-o filiera pot fi considerate: productia, colectarea, transformarea, distributia si consumul.
Pentru produsele agricole si agroalimentare pot fi delimitate urmatoarele trei tipuri de filiere (dupa Montigaud, J., - C., 1995):
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Necesitatea unui studiu al filierei este considerat inerent in agromarketing, acesta putand fi incadrat in doua etape:
- etapa descriptiva prin care se face identificarea filierei (cu referire la produs si/sau grupa de produse, agentii economici implicati, operatiile si/sau fazele specifice etc.);
- etapa explicativa unde are loc cunoasterea mecanismelor de regularizare a filierei (analizandu-se in mod deosebit structura si functionarea pietelor, modalitatile de interventie a statului, sistemul de planificare, etc.).

Totodata agentii economici din cadrul filierei agroalimentare in mod frecvent sunt in relatii de concurenta intr-un segment al pietei, considerat heterogen nu numai in sens economic. Aceste relatii de Caracteristicile dezvoltarii economice, discontinuitatea si investigarea permanenta a unor modele de dezvoltare se regaseste pe diferite planuri in modele agroalimentare pe care le influenteaza si de care sunt, de asemenea, influentate.

Modelul econometric al unei filiere este caracterizat prin variabilele luate in calcul, direct sau indirect conectate procesului de dezvoltare globala. Fiecare din aceste variabile semnifica modificarea relativa a valorii adaugate in produsul intern brut. Astfel:
concurenta heterogena sunt axate pe componentele fundamentale de structura ale pietei agroalimentare si anume: heterogenitatea naturii pietei, dimensiunea pietei, independenta agentilor economici, posibilitati diferite de manifestare a independentei fiecarui agent economic.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.