Filosofia dreptului

Trimis la data: 2010-08-31
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 33
Nota: 9.14 / 10
Downloads: 28
Autor: Crisan Luca
Dimensiune: 53kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cuvantul "filosofie", etimologic, provine din greaca veche, din imbinarea a doua etinomuri, "philia" - dragoste si "sophia" - intelepciune.Initial, termenul desemna orice efort al spiritului omenesc pentru a dobandi cunostinte noi, de a cauta intelepciunea si de a trai prin ea.Grecii deosebeau intre "intelept" - acel om care cunoaste, e dornic sa cunoasca cat mai mult despre el si lumea inconjuratoare, si "intelepciune" - a te comporta in consens cu cunoasterea dobandita despre sine si despre lumea din afara

Cursuri similare:

Pentru filosofi, este caracteristic faptul ca pun in discutie atat conditiile posibilitatii cat si valabilitatea obiectului filosofiei.Intotdeauna proprie filosofiei a fost clarificarea de sine in privinta a ceea ce face ea de fapt si daca ceea ce face are vreun sens, vreun rost.Filosoful are o perspectiva aparte asupra lumii, deosebita de cea a unui om de stiinta specializat intr-un domeniu particular al cunoasterii.

Obiectul filosofiei trebuie sa aiba toata generalitatea cu putinta.Intr-o anumita etapa istorica, cand stiinta se afla la incepturi, filosofia facea corp comun cu celelalte cunostinte despre om si cosmos. Mai tarziu, filosofia a fost inaltata, fara a castiga din aceasta, la rangul de :stiinta a stiintelor". Deseori a fost asociata cu stiintele oculte

Platon considera ca "Filosofia se naste din uimire", iar Aristotel adauga sentimentul de mirare al omului fata de lucruri pe care altii nici nu le iau in considerare.Intrebarile filosofice de principiu pot fi legate de emotie, de uimire, de o indoiala profunda.

2.Cunoasterea filosofica si domeniile filosofiei
Filosofia are un caracter de sistematizare, de coerenta si articulare a mai multor domenii centrate pe perspectiva primordiala in intelegerea lumii, a vietii.Sistematizarea este menita sa ne sprijine sa examinam si sa valorizam cunostintele din diverese domenii, despre existenta si se adreseaza unui nivel inalt de intelegere.

Filosofia, argumenteaza Hegel, incepe acolo unde ceea ce exista e luat, tradus sub semnul generalitatii.Obiectul filosofiei - existenta in generalitatea ei, acest mod de a cunoaste fiind structurat ca o conceptie totalizatoare si totalizanta despre lume. Vizeaza o explicatie foarte generala privind natura si principiile ultime ale existentei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.